Valmistamisaeg: 25 min
Küpsetamise aeg: 1 h 30 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 55 min
Seaprae koostisained
- 1 kg seakõhtu
- 2-3 spl mett
- 2-3 spl sinepit
- Näpuotsaga soola
- Pipart
- Porgandit
- Punast sibulat
Hapukapsa koostisained
- 1-1,5 kg hapukapsast
- 1 pudel tumedat õlut
- 2-3 spl mett
- Näpuotsaga soola
- Soovi korral võib veidi lisada sea-, hane- või pardiprae
Valmistamisõpetus
- Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
- Lõika kamarasse 1 cm sügavused ja laiused ruudud.
- Lase umbes 300 ml vett keema ja vala liha keeva veega üle.
- Seejärel vala vesi ära ja tõsta liha küpsetuspaberi peale ning pintselda 2-3 spl mee ja 2-3 spl sinepi segu üleni lihale, lisa soola ja pipart.
- Aseta liha ahju 200 kraadi juures kõigepealt 30 minutiks.
- Seejärel küpseta 140 kraadi juures 1 tund kilo kohta, ehk kui meil oli 1 kg liha, siis kokku peame küpsetama 30 minutit + 1 tund.
- Tõsta kapsas potti ja lisa veidi soola ning 1 pudel tumedat õlut (330 ml kg kohta).
- Lase keema ja hauta aeglasemalt tulelt kuni kapsas on pehme ja vedelik vähenenud.
- Kui kapsas on hapu lisa mett või suhkrut.
Seapraad õlles hautatud hapukapsaga
Meil toimus novembris järjekordne Retseptisahtli Kokakool, kus veetsime aega mõnusas seltskonnas ning valmistasime ka palju maitsvaid toite. Üks nendest retseptidest, mis spetsiaalselt selleks ürituseks tegime, oli seapraad õlles hautatud hapukapsaga. Toome ka teieni selle retsepti, et teil jaguks ikka värskeid ideid, mida jõuluõhtul lauale panna.
Sealiha, kapsad ja kõik muu vajaliku saime Sadama Turu kauplusest. Sadama Turg on üks väga hea toidu- ja käsitööpood Tallinna kesklinnas kohe A-terminali lähedal. Kes pole käinud, võib oma sammud kohe sinna seada. Sealt leiab alati värsket ja ehedat eestimaist toidukaupa. Kindlasti üks tõmbenumbritest on poes asuv väga lahe selline nö vana kooli lihalett (meie lemmik), kus ollakse alati nõu ja jõuga abiks ning sobiva lihatüki leiab kiiresti ja kerge vaevaga. Kui sealiha ja teised asjad kätte saime, siis oli meil vaja ka ühte head tumedat õlut.
Kochi Pruulikoda andis meile õlle, millel nimeks Kochi Porter Eripruul. Tegu on talvise õllega, milles on tunda küpsete puuviljade maitset, mida rõhutavad kohvi ja mõrušokolaadi bukett. Õlle teeb veel eriliseks see, et see on valminud Kochi pruulikojas käsitööõllena. Selline õlu sobis meie retsepti ideaalselt. Mida rohkem on õlles karakterit ning erinevaid maitsenüansse, seda parem on sellega ka toitusid valmistada. Õlu peab olema selline, et see alati ka toidu maitsele midagi juurde annaks. Loomulikult sobib sellist porterit ka niisama juua, miks mitte näiteks punaveinide asemel.
Talvel tehakse asju teistmoodi kui suvel. Toitudega on see erinevus eriti tunda, niisamuti ka jookidega. Käiakse teistmoodi riides, süüakse teistsuguseid toite ning juuakse talvisemaid jooke. Energiat kulub rohkem ning hing ihkab toekamaid roogasid. Tänu sellele valmiski meil seapraad, mida võib väga edukalt ka jõululauale panna. Seapraad ja hapukapsas on ikka ja alati ju eestlaste jõululaua peategelased olnud. Miks mitte, siis seda traditsiooni jätkata, kuid teha seda natuke teistsuguses võtmes, et oleks igal aastal midagi uut ja huvitavat.
Sellise seaprae kõrvale sobib serveerida ka üks külm pits kangemat. Näiteks väga hea valik on Kochi Mahe Küüslauguviin, mille valmistamisel on kasutatud orgaaniliselt kasvatatud küüslauguküüsi. Seapraad, pits küüslauguviina ning mõnus talvine pidusööma ongi garanteeritud.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.