Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 6 min
Kokku kuluv aeg: 16 min
Koostisained
- 350 ml kana/looma/köögivilja puljongit
- 2 Pak choi lehtkapsast
- 4 muna
- 200 g röstitud kanafileed
- 50 g jaapanipäraseid seeni
- 100 g suhkruherneid
- 100 g munanuudleid või wokinuudleid
- 1-2 tl sojakastet
- pipart
- tšillihelbeid või värsket tšillit
Valmistamisõpetus
-
Keeda mune umbes 6 minutit (medium pehmeks).
- Kuumuta potis puljong ja lisa sellele neljaks lõigatud Pak choi lehtkapsas ja seejärel ülejäänud koostisosad.
- Keera kuumus maha ja jäta kaane alla veidikeseks tõmbama.
- Koori keedumunad ja lõika need pooleks.
- Jaga raamen nelja kausi vahel ja lisa pooleks lõigatud kanamunad.
- Raputa peale maitserohelist ja serveeri kohe.
Raamen
Raamen on Ida-Aasiast, täpsemini Jaapanist pärit nuudlisupp. Võiks öelda, et raamen on jaapanlaste kohandus teada-tuntud Hiina munanuudlitest. Sellest on saanud tõeline nurgakivi Jaapani köögis, mida serveeritakse nüüdseks pea igal pool üle maailma. Jaapanipärast nuudlisuppi seostatakse täna suuresti linnakultuuriga ja ainuüksi Tokyos on umbes 5000 raameni restorani. Mulle on alati idamaised toidud sümpatiseerinud ning nii otsustasin ka ise raameni valmistamises kätt proovida.
Kuna Jaapanis tehakse raamenit piirkonniti erinevalt, on sellel palju variatsioone. Eelkõige näeb raamen ette ühe koostisosana liha, kuid leidub ka taimseid retsepte. Jaapanis esineb raamenit kõige sagedamini just loomalihaga. Mina aga otsustasin kanaliha kasuks, kuna see on oma olemuselt kergem. Retsepti puhul on muidugi oluline koostisosa muna, mida esineb supis üsna suurte tükkidena. Tänu lihale ja munale on raamen päris hea valguallikas.
Mina alustasin munade keetmisest. Siinkohal mainiksin, et juhul, kui sul vajab keedupott välja vahetamist, siis soovitan vaadata midagi Apelsini poest. Nende valikus on hulganisti nõusid nii kokkamiseks kui ka serveerimiseks. Raameni puhul olekski hea, kui sul on üks väiksem pott munadeks ja suurem supiks.
Seni kuni munad keevad, hakin Pak Choi kapsa neljaks. Pak Choi on Hiina lehtkapsas, mida originaalses retseptis ka kasutatakse. Seejärel hakkan teises potis kuumutama puljongit. Puljong võib olla nii kanast, loomast kui ka köögiviljadest. Vahel kasutatakse ka kala puljongit. Kui puljong oli piisavalt kuum, lisan sinna kapsa koos pooleks lõigatud munade ja teiste koostisosadega. Seejärel jääb üle vaid serveerimine.
Serveerimiseks leidsin perfektsed kausid Apelsinist, täpsemalt AIDA Relief kausid. Need on peened, valgest portselanist, kõrge kvaliteedi ja stiilsete detailidega. Viimati Aplesinis käies jäi mulle silma ka keraamilise disainiga Salsa kauss, milles on samuti sobilik raamen ette kanda. Aeg-ajalt on ikka hea uuendada enda nõudekollektsiooni, eriti kui mõned neist on juba liialt päevi näinud.
Jagasin aasiapärase nuudlisupi nelja kaussi ära ja raputasin neile ka maitserohelist nii maitse kui ka esteetilise väljanägemise eesmärgil. Tulemus oli tõeliselt autentne – nagu oleks söönud mõnes Tokyo raamen-restoranis. Katseta retsepti ka ise retsepti ning tükike ehtsat Aasia kööki saab olema Sinu toidulaual!