Rocca Delle

Juulikuu veinisoovitus tuleb seekord Itaaliast. Rikkaliku ajalooga Lõuna-Euroopa riigis on veini toodetud juba väga ammusest ajast saadik ning nüüdseks on Itaalia maailma suurim veinitootja. Kogu maailma veinitoodangust moodustavad nad 19% ning on ees Prantsusmaast ja Hispaaniast. Itaallased ise on mõistagi suured veinisõbrad ning õnneks on ka ülejäänud maailmal võimalus sealset külluslikku veinitoodangut nautida. Nii ka minul – hiljuti sain proovida fantastilist Rocca Delle Macie Campo valget veini.

Rocca Delle

Rocca Delle Macie Campo vein on toodetud Vermentino viinamarjasordist. Vermentino on heledanahaline veiniviinamarjasort, mida just Itaalias kultiveeritakse. Vermentino viinamarju istutatakse Sardiinias, Liguurias ja mõnel juhul ka Korsikal. Sordi tunneb ära selle lehtede järgi, mis on tumerohelised ja viisnurksed. Viinamarjad ise on merevaigukollased ja ripuvad püramiidikujulistes pundardes. Kõnealuse Rocca Delle veini viinamarjad on korjatud Liguuria mere äärest, Maremma piirkonnast ning kääritatud roostevabast terasvaatides. Huvitav Vermentino viinamarjade kasvatamise juures on veel see, et viinapuud sirguvad nõlvadel, mis on näoga mere poole. Seda seetõttu, et meri peegeldab neile kasvamiseks vajalikku valgust.

Rocca Delle

Olenemata Vermentino heledanahalisest iseloomust, on see pigem keerulise maitsega. Vermentinos on kõrgem fenoolide tase, mis annab veinile peene mõrkja maitse – seda kirjeldatakse tihti kui rohelist mandlit. Mainiksin veel, et Vermentino sarnaneb paljuski Sauvignon Blanc-ile. Seega kui oled Blanci lembeline, on suur tõenäosus, et sulle meeldib ka Vermentino.

Rocca Delle

Kui kirjeldada täpsemalt Rocca Delle Macie Campo veini, siis esmalt on märgata selle õlgkollast värvi. Lõhn meenutab koheselt puuvilju, õunu, valgeid lilli ja mingil määral ka akaatsiat. Aroomis on tunda veel ka ürte. Maitsmisel tuleb esmalt esile kargus ja mineraalsus, mida saadavad mõrkjad värsked ürdid, roheline õun, pirnikoor ning rabarber. Järelmaitse puhul samad mõrkjad ürdid jätkuvad koos sametiste puuviljadega.

Vermentino viinamarjasordi fenoolne iseloomujoon teeb sellest ideaalse veini, mis sobitub hästi keskmise raskusastme toitudega. Nendeks võivad olla näiteks kalatoidud – eelroad värskest kalast, karploomad ja grillitud valge kala. Samas sobitub vein hästi ka värskete juustude ja marineeritud juurviljadega.

Rocca Delle

Rocca Delle vein on värskendav ja kosutav valge vein, mis sobib nautlemiseks nii tähistamise kui ka lõõgastumise eesmärgil. Seega järgmine kord, kui mõni sündmus vajab tähistamist või soovid lihtsalt ise pisut aega maha võtta, kalla endale klaasike Rocca Delle valget veini ning tunneta, kuidas oled jõudnud romantilisele Liguuria mererannikule!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here