Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Koostisained
- 500 g Härmavilja kodust pärmi-lehttaignat
- 200 g Härmavilja vaarikad, mustikad segu
- 2 spl tarretisesuhkrut
- 100 g sinihallitusjuustu
- veidi jahu taigna rullimiseks
- 80 g kreeka pähkleid
- 1 S suuruses muna määrimiseks
Valmistamisõpetus
- Vala potti veidi vett ja külmutatud marjad ning lisa tarretisesuhkur, sega ja lase keema.
- Keeda marjasegu 5 minutit ja jahuta.
- Sulata tainas ja rulli tainas pikkusesse lahti.
- Tükelda sinihallitusjuust väikesteks tükkideks ja laota taina keskele.
- Lisa purustatud kreeka pähkel ja jahtunud vaarika-mustika moos.
- Klopi lahti muna ja määri taigna ääred, et rull paremini koos püsiks.
- Rulli tainas võimalikult tihkelt kokku ja keri kerasse.
- Pintselda rulli pind lahtiklopitud munaga ning raputa peale veidi mandlilaaste või kreeka pähkleid.
- Küpseta 200 kraadises eelsoojendatud ahjus umbes 20 minutit või kuni pealispind on kuldpruun.
- Enne serveerimist lase veidi jahtuda.
Lehttaignarull
Valmistasime juulis Retseptisahtliga lehttaignast ühe traditsioonilise, aga samas uuendusliku vahepala, kasutades mõnusa soolase ja magusa koosluse saamiseks sinihallitusjuustu ning marju. Lehttaignarull sinihallitusjuustu ja pähklitega sobib ideaalselt täiendama nii pärastlõunast kohvipausi kui ka hommikusöögiks.
Lehttaignal ei ole väga kindlat päritolumaad. Selle eelkäijaks peetakse Kreekast pärit filotainast, mis on sarnaselt kihiline. Tänapäevase lehttaigna sünnimaa on aga Hispaania, kust pärineb seni teada olevalt esimene lehttaigna retsept, mis pandi kirja juba aastal 1607. Lehttaignarull sinihallitusjuust ja pähklitega on paraku liiga spetsiifiline retsept, et selle ajaloost lähemalt rääkida.
Maitsev lehttaignarull valmis külmutatud Härmavilja kodusest pärmi-lehttaignast. Kuna see on külmutatud, siis säilib see kaua ning seda on väga mugav kasutada. Lisaks panime oma lehttaignarulli vahele Härmavilja poolt valmistatud vaarikate ja mustikate segu. Põhjamaades kannab selline kooslus nime kuningannasegu. Jällegi väga mugav viis, kuidas saada aastaläbi värskeid ja kvaliteetseid marju.
Vahelduseks oli väga põnev teha klassikalistest lehttaignast tehtud pitsa- ja kaneelirullidest midagi erinevat. Lehttainas ise on üsna neutraalne, marjad on magusad ja sinihallitusjuust lisab kooslusele soolase maigu. Lehttaignarull sinihallitusjuustu ja pähklitega, mis lisavad omakorda maitsenüansse juurde, on lihtne ja põnev roog, mida kodus proovida – sellega valmistamisega saavad hakkama ka lapsed. Juhime tähelepanu, et lehttaignarull peab kindlasti peale ahjust välja võtmist natuke seisma, isegi, kui pealispind on jahtunud, siis sulajuust ja marjades olev vedelik võib rulli sees endiselt väga tuline olla. Soovime kõigile head katsetamist ja mõnusaid maitseelamusi.