risotto

Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 35 min

 

Koostisained

  • 300 g risotoriisi
  • 375 ml šampanjat
  • 500 ml kana- või köögivilja puljongit
  • 50 g võid
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 1 keskmise suurusega šalottsibul
  • 100 g riivitud parmesani + veidi kaunistuseks
  • 2 spl oliivõli
  • sool
  • pipar

Valmistamisõpetus

    1. Kuumuta poti põhjas õli ning lisa peeneks hakitud sibul ning küüslauguküüs. Kuumuta kuni sibul on klaasjas, ära pruunista!
    2. Lisa risotoriis ja sega läbi ning kuumuta kuni terad on muutunud klaasjaks.
    3. Lisa või ja sega kuni või on segunenud ja sulanud. Lisa pool šampanja kogusest ning sega!
    4. Lisa ülejäänud šampanja ja sega kuni riis on joogi sisse imenud.
    5. Sega kogu puljong 100 ml kaupa riisi sisse. Kui riis on selle sisse imenud, lisa järgmine kogus puljongit ja nii kuni kogu vedelik on riisi sisse segatud.
    6. Lõpus lisa riivitud parmesan ja sega kõik läbi.
    7. Soovi korral maitsesta soola ja pipraga.
    8. Serveeri värskelt riivitud paremsaniga.

risotto

Risotto šampanjaga

Kui klassikalised Itaalia köögi road nagu pitsa ja pasta enam väga ei isuta, on aeg liikuda oma maitserännakul edasi ning proovida ehtsat Itaalia risottot. Et maitseelamus eriti rikkalikuks muuta, lisame risottole kihisevat šampanjat, mis loob ja tõstab esile uusi maitsenüansse. Lisaks leidub ka keskmise inimese köögikappides juba nii mõnigi kuulsa riisiroa koostisosa ehk erilisi ja kulukaid sisseoste selle maitsva toidukorra jaoks pole vaja teha. Risotto puhul luban ma isiklikult, et seda on tegelikult imelihtne valmistada ning unustamatu maitseelamus on kindlalt garanteeritud.

risotto

Risotto ajalugu on pärit Põhja-Itaaliast, kus see roog on olnud kohaliku köögi lahutamatu osa sajandeid. Selle rikkaliku riisitoidu juured ulatuvad 14. sajandisse, mil Araabia vallutajad tõid Euroopasse riisi. Itaalia niisked ja viljakad tasandikud, eriti Lombardia ja Piemonte piirkonnad, osutusid ideaalseks riisi kasvatamiseks. Traditsioonilise risotto valmistamine, nagu me seda täna tunneme, kujunes välja 16. sajandil. Sellele aitas kaasa Itaalia aristokraatia, kes hindas kõrgelt peeneid ja keerukaid roogasid. Esimene taolise riisiroa retsept pärineb Milano piirkonnast ning seda valmistatakse safraniga, andes roale erilise kollase värvuse ja rikkaliku maitse. Roa populaarsus kasvas kiiresti ja levis kogu Itaalias. Iga piirkond lisas oma kohalikke koostisosi, luues mitmeid erinevaid risottoretsepte. Näiteks Veneto piirkonnas valmistatakse risottot seepia tindiga ja Piemonte’is armastatakse Risotto ai funghit, mis on valmistatud kohalike metsaseentega. Tänapäeval on see riisiroog tuntud üle kogu maailma ja seda hinnatakse selle kreemja tekstuuri ja mitmekülgsete maitsete tõttu. Selle valmistamine nõuab erilist tähelepanu, kuid kulinaarse maitseelamuse nimel on lõpptulemus on alati seda väärt.

risotto

Oma risottole lisame valmistamisel Prantsusmaalt pärit Vollereaux’i šampanjat. See vahujook sisaldab endas mõnusalt puuviljaseid ja mesiselt magusaid maitsenoote, mis panevad roas leiduvad maitsed meeldejäävalt helisema ning loovad uusi maitsedimensioone.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here