Lihapirukad ohtra täidisega

Valmistamisaeg: 1h 40 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 2 h

Pärmitaigna koostisained

  • 1 pakk kuivpärmi
  • 2 tl soola
  • 3-4 spl suhkrut
  • 900 g jahu
  • 1 kl leiget vett
  • 500 ml hapendatud täispiima
  • 70 g võid

Täidise koostisained

  • 330 g hakkliha
  • 1 keskmine sibul
  • 1 küüslaugu küüs
  • 1 tl jahu
  • 1 muna
  • Oliivõli
  • Sool
  • Pipar
  • Peterselli kaunistuseks
  • Kui soovid ka riisi

Valmistamisõpetus

  1. Sega kuivained (jäta umbes veerand jahust hilisemaks, seda võid lisada jao kaupa, vastavalt vajadusele)
  2. Lisa vesi, hapendatud täispiim ja sulatatud või.
  3. Sõtku tainast nii kaua, kuni see käe küljest lahti tuleb
  4. Aseta rätik kausi peale ja jäta kauss tainapallikesega umbes tunniks ajaks soojemasse kohta kerkima. Sõtku maha ja lase veel pool tundi kerkida (tuuletõmbuses ja jahedas pärm ei kerki hästi)
  5. Nüüd on tainas valmis saama pirukaks! Enne taina vormimist / rullimist puista tööpinnale õhuke kiht jahu – nii ei jää tainas sinna kinni (ka tainarulli võid jahuse käega üle tõmmata).
  6. Pruunista sibul ja küüslauk oliiviõlis.
  7. Lisa hakkliha ja maitsesta soola ja pipraga.
  8. Kui hakkliha on praetud, siis puista peale jahu, et täidis koos püsiks.
  9. Aseta täidis piruka keskele ja pintselda lahtiklopitud munaga ääred ning vajuta piruka ääred kokku.
  10. Ilusama läike saavutamiseks pintselda pirukad pealt.
  11. Tõsta pirukad ahju 180 kraadi juures 15-20 minutiks.

Lihapirukad ohtra täidisega

Kodused lihapirukad ohtra täidisega

Pirukad on head asjad, mida pakkuda külalistele ja vahel endale või oma perele pühapäeva hommikul küpsetada näiteks. Pirukad on nii lihtsad ja head asjad, et kõikide nende keerukate ja uhkete retseptide juures me ei tulegi selle peale, et ka neid võib sama hästi pakkuda külakostiks. Lihapirukad on päris mõnus soolane suutäis.

Isetehtud lihapirukad on veel sellepärast eriti head, et sa võid sinna sisse panna nii palju liha kui tahad ning saad selle ka enda maitse järgi maitsestada. Poes müüdavad pirukad ei sisalda minu teada nii palju liha ja see liha on üpris mage ka. Lisaks võid ka taigna valmistamisel olla loominguline ja mitte nii klassikaline. Näiteks Margist kasutas hapukoore asemel hoopis toasooja hapendatud täispiima. Vaata meie pärmitaigna tegemise õpetust siit! Riisi ta see kord ei kasutanudki, aga muidugi seda võib lisada. Kuigi minu arust maitsevad lihapirukad ilma riisita veel paremini, on kuidagi mahlasemad ja lihakamad. Küüslaugu ja sibulaga ei maksa koonerdada, sest need annavad eriti hea maitse.

Taigna valmistamiseks on vaja taignarulli ja soovitatavalt spetsiaalselt rullimise alust. Nii ei pea kogu köök jahuga koos olema 🙂 Lisaks on palju mugavam sellel taigent rullida, see ei kleepu sinna külge kinni. Mäletate, kui kirjutasin, et käisime Apelsini poes endale uusi asju ostmas. Ka taignarull ja see vahva rullimise alus olid ühed nendest. Meie küll nii põhjalikult ei kasutanud seda alust, aga sellel on peal mõõtmed, õpetused ja žabloonid erinevate küpsetiste tegemiseks. Taignarull on päris stiilne ja väga käepärane. Sellega on palju mugavam rullida kui puidust või plastikust taignarulliga. Muidugi on ka meie taldrik väga stiilne nagu alati ja see on pärist Gastrolinkist. Valisime selle taldriku, sest see näeb koos pirukatega väga hea välja. Just nagu pirukad oleks vanaema valmistanud 🙂

Step-by-step õpetus

  1. Vali sobivad töövahendid.

Lihapirukad

2. Tee alus jahuga kokku.

Lihapirukad

3. Võta tainast sobiv tükk.

Lihapirukad

4. Rulli tainas lahti.

Lihapirukad

5. Lõika noaga tainast parajad ruudud.

Lihapirukad

6. Tõsta täidis ruutude peale.

Lihapirukad

7. Pintselda lahtiklopitud munaga ääred.

Lihapirukad

8. Tõsta piruka ääred kokku.

Lihapirukad

9. Vajuta ääred kahvliga kinni, et täidis küpsedes välja ei tuleks.

Lihapirukas

10. Tõsta pirukad ahju. Pirukad on valmis kui need on pealt kuldpruunid.

Lihapirukad

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here