Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 35 min
Taigna oostisained
- 300 g jahu + veidike lahtirullimiseks
- 40 g suhkrut
- 7 g kuivpärmi
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 160 ml käesooja vett (umbes 37-38 kraadi)
- 1 spl toiduõli
- 1/2 tl soola
Täidise koostisained
- 300 g hakkliha
- Soola
- Pipart
- 1 väiksem hakitud sibul
- 1 hakitud küüslaugu küüs
- 1 spl Hoisini kastet
- 1 spl sirduni või laimi mahla
- 1 tl mett
- 1 spl soja
- Tšillit
Valmistamisõpetus
- Sega taigna tegemiseks kuivained kokku ja lisa soe vesi ning õli.
- Sõtku taigent kuni taigen muutub niiskeks ja jäta sooja kohta kerkima umbes 30 minutiks.
- Seejärel suru taigen alla ja lase veel umbes 30 minutit kerkida.
- Vooli taignast pikk (umbes 5 cm läbimõõduga) piklik toru ja lõika noaga võrdseteks osadeks.
- Vooli ümmargusteks pallideks ning rulli pallid lahti.
- Tõsta pannile täidise tegemiseks hakkliha ja lisa teised komponendid ning prae läbi.
- Lase täidisel jahtuda.
- Aseta täidis kukli keskele ja kinnita korralikult.
- Auruta kukleid 15 minutit.
Dim Sum
Igal õigel kultuuril peavad olema omaenda pelmeenid, vähemalt nõnda see paistab. On neid erinevatel slaavlastel, lõuna-eurooplastel, brittidel ja isegi Lõuna-Ameerikas on neid kuut erinevat sorti. Loomulikult ei jää neid puudu ka Aasias – üheks neist on Dim sum, mida meiekandi rahvas võib tunda ka ’Hiina pelmeenide’ näol. Selleks, et neid tõeliselt autentselt valmistada, läheb kindlasti tarvis ka üht bambusest aurutit, mille võib kerge vaevaga leida kauplusest Apelsin.
Dim sum on üks tohutult põneva ajalooga roog, osati ka seetõttu, millised traditsioonid Hiinas toiduga üldiselt kaasas käivad – toidu nautimine, sellest lugupidamine ning kõik muu kaasnev. Alguse sai see mõnus roog ei kusagilt mujalt kui kuulsast Siiditeest, mis juba sajandijagu aastaid enne meie aega ida- ja läänemaailma ühenduses hoidis. Mööda seda liikunud rändurid vajasid kohta, kus jalga puhata ning head seltskonda nautida ja selleks rajati tee-maju milles hakati hiljem tee kõrvale ka pelmeene pakkuma. Väga pikalt arvati, et tee kõrvale söömine viib kiire ülekaalulisuseni, kuid tegelikult tee hoopis aitab seedimisele kaasa ning traditsioon toidu kõrvale teed juua on säilinud tänaseni.
Erinevatel kultuuridel on ka erinevad meetodid pelmeenide valmistamiseks ning kuigi dim sum-i sobib ka õlis küpsetada, tehakse neid pigem aurutades. Selleks sobib imehästi see bambusest auruti mis tuleks asetada wok-pannile või potile keeva vee kohale – veeaur pääseb restidest läbi ning küpsetab seal sees oleva toidu mõnusalt hõrguks.
Naturaalne ja õlivaba viis toidu valmistamiseks – aurutada võib liha, köögivilju, kala või neidsamuseid isetehtud Hiina pelmeene.
Dim sum on huvitav ja maitsev toit mida valmistada, põnevust lisab ka Hiina söömistraditsioonide rakendamine. Miks mitte ka ise pakkuda toidu kõrvale teed – siin peab meeles pidama esimesena oma lauakaaslaste tasside täis valamise, nemad võiksid sind selle eest tänada nimetissõrmega lauale koputamisega (kui ollakse vallaline) või nimetis- ja keskmise sõrmega (kui ollakse abielus).
Söömiseks võiks kasutada just söömispulki ning ampsud võiksid olla väikesed – nõnda saab maitseid paremini nautida ning kasvab ka vilumus pulkade kasutamisel.
Step-by-step tehnika õpetus:
- Tõsta kerkinud taigen kausist välja ja lisa natukene jahu.
2. Vooli taignast pikk (umbes 5 cm läbimõõduga) piklik toru.
3. Et Dim Sum-id tuleksid võrdse suurusega, jaga taigen võrdseteks osadeks tehes noaga taignasse sälgud.
4. Kui taigen on jagatud, siis lõika sälkude kohast taignast tükid.
5. Kontrolli, et tükid tulid võrdse suurusega, muidu Dim Sum-id ei küpse ühtlaselt.
6. Vooli käte vahel ümmargusteks pallideks.
7. Rulli taignarulliga pallid lahti.
8. Tõsta jäätisekülbiga täidis taigna keskele.
9. Kinnita taigen korralikult surudes kõik otsad kokku ja natukene keerates.
10. Selline näeb välja korralikult kinnitatud taigen.