Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 5 min
Kokku kuluv aeg: 15 min
Koostisained
- 1 pakk Härmavilja herneid (400 g)
- 2 keskmise suurusega küüslauguküünt
- 4 M või 3 L suuruses muna
- 120 g jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 spl sidrunimahla
- soola ja pipart
- münti
- peterselli
- murulauku
- praadimiseks veidi õli
Valmistamisõpetus
-
Sulata herned veevannis või vala kuum vesi hernestele.
- Herneste sulatamiseks võib kasutada ka mikrolaineahju. (NB! Herned sulavad sel juhul kiiresti).
- Aseta segamisnõusse või blendrisse pooled hernestest (200g).
- Lisa ülejäänud koostisosad ja mikserda korralikult omavahel läbi.
- Lisa hakitud maitsetaimed, ülejäänud herned ning sega need omavahel kergelt läbi.
- Soojenda pann keskmisel temperatuuril ja vala pannile veidi õli.
- Küpseta kuni kotletid on kergelt kuldpruunid ja siis keera ümber.
- Kui kotletid on liiga pruunid, vähenda kuumust.
- Serveeri suitsulõhe, jogurtise kurgi ning redisesalatiga.
Hernekotlet
Tabasin end hiljuti mõttelt, et võiks teha ise kotlette. Mitte klassikaliselt lihast, vaid hoopis midagi taimset. Suvi on ju kohe-kohe siin ja maitsemeeled nõuavad midagi kergemat. Mulle üldiselt väga meeldivad taimsed kotletid, olgu selleks siis näiteks kikerherne-, kapsa- või porgandikotlet. Küll aga olen neid nüüdseks päris palju söönud ja seega mõtlesin, et võiks midagi uut proovida. Miks siis mitte näiteks hernekotlet?
Hernes on üks väärt köögivili. Seda on kasutatud toiduainena päris kaua – herne esimesed leiud pärinevad nooremast kiviajast, Süüria ja Türgi lähistelt. Herne puhul on tegu kultuurtaimega, mida on parim külvata siis, kui pinnase temperatuur on 13-18 kraadi. Nii et ka meie kliimas on hernes täiesti kasvatatav. Siiski on suvehooajani veel natukene aega, mis tähendab, et veel ei saa ma põllule herneid noppima minna. Sellel põhjusel pidin leidma herneste varumiseks ka teise variandi.
Õnneks sellise variandi ma leidsin – nimelt külmutatud köögiviljade letist. Härmaviljal on tootevalikus külmutatud rohelised herned. Kuna kasutan söögi valmistamiseks tihti Härmavilja tooteid, siis otsustasin ka seekord nende kasuks. Haarasin paki herneid endaga ja sealt hernekotlet alguse saigi.
Kui herned olemas, tarvitseb sul varuda ka päris mitmeid maitsetaimi, mis annavad hernekotletile olulisi nüansse juurde. Mina kasutasin maitsetaimedena peterselli, münti ja murulauku. Muidugi on siin ka küüslaugul oma koht, millest saab hernekotlet oma teravuse.
Peaasi, et sul oleks kodus olemas mikser või mõni muu võimalus koostisosade segamiseks. Mul on näiteks blender, milles sain hõlpsalt kõik koostisosad omavahel kiirelt ja mugavalt ära segada. Sealt edasi on juba lihtne – voolid kotletid valmis ja praed neid pannil. Vaata, et praadides oleks kotletid mõlemalt poolt kuldpruunid. Kui need on liialt pruunid, on praadimise temperatuur liiga kõrge, mis juhul tuleks kohe kuumust vähendada.
Hernekotlet sobib serveerimiseks näiteks suitsulõhe ja jogurtise kurgiga. Suvist kerglust lisab toidule veel redisesalat. Muidugi ei ole serveerimise osas rangeid reegleid, võid vastavalt oma maitsele valida lisandeid. Hernekotletti võib valmistada nii lõuna- kui ka õhtusöögiks ja selle retsepti järgi saab kotlette ka päris mahuka koguse, mis kenasti toidab terve pere ära. Katseta ka ise ning garanteerin, et sulle hakkab see tervislik toit meeldima!