Maasikad, jäätis, soe päike, värskelt niidetud muru lõhn, pikad päevad ning valged ööd – need kõik iseloomustavad suurepäraselt Eesti suve. Sellesse nimekirja võib väga edukalt lisada ka Hispaania šampanja ehk cava. Meie poodide veiniriiulid on just suvel tihedalt täis erinevaid vahuveine, kuid just itaallaste prosecco ja hispaanlaste cava on võitnud paljude veinisõprade südamed. Prosecco’dest on meie blogis ka eelnevalt juttu olnud, kuid seekord avasime ühe pudeli cava’t, millel nimeks Clos Amador Cava Brut Delicat Reserva.
Tootjaks on Pere Ventura, mis on küllaltki noor veinitootja, sest rajatud sai antud ettevõte alles 1992. aastal. Amador on rajatud Senór Amadori auks, kes oli Amadori veiniaia omanik 18. sajandil, mille marju kasutatakse tänapäeval just antud veini valmistamisel. Viinamarjadest on kasutatud klassikalisi heledaid marjasorte nagu Xarel-lo, Macabeo ja Parellada.
Vahuvein on keskmise täidlusega ning värske iseloomuga. Mullijuga on peen, tihe ning värvilt kahvatukollane. Aroom on kerge ja värskelt puuviljane ning veidi floraalne. Tunda on virsikuid ja värskeid tsitrusvilju, millel kerge saiaröstine alatoon. Aroomi lõpp on väga huvitav – sinna lisandub veel kuivatatud puuvilju ja valgeid lilli.
Cava maitse on kuiv, kuid puuviljaselt elav. Tunda on õunu, nektariine, virsikuid ning tsitruselist värskust. Järelmaitse on pikk, ühtlaselt kerge mineraalse happesusega ning puuviljaselt mahlakas. Vein kääritatakse roostevabast terasest vaatides, teine fermentatsioon toimub pudelis ning kestab minimaalselt 18 kuud.
Antud vein sobib väga hästi aperatiiviks, igapäevaseks seltskonnaveiniks ning kingituseks. Toitudest sobib kergemate roogadega nagu kala, karploomad, kerged linnulihatoidud ja pehmemad juustud. Serveerida tuleks alati jahutatult, nii umbes 6-8 °C juures ning väiksematest bordeaux’ tüüpi veiniklaasidest.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.