Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 40 min
Koostisained
- 300 g värskeid väikseid tomateid
- 2 spl oliiviõli
- 3-4 küüslauguküünt
- provence ürdisegu
- soola
- pipart
Hummuse koostisained
- 1 purk kikerherneid
- 1-2 küüslauguküünt
- 1-2 spl sidrunimahla
- 2 spl oliiviõli
- 1-2 spl tahhiinipastat
- 1 tl paprikapulbrit
- 0,5 tl ras el hanout maitseainesegu või vürtsköömne pulbrit
- soola
- pipart
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Pese tomatid ja torka hambatiku või kahvliga tomatisse augud (et need ahjus ei plahvataks).
- Puhasta küüslaugud ja pane ahjuvormis tomatite vahele, vala peale oliiviõli ning seejärel maitsesta soola, pipra ja ürdiseguga.
- Küpseta umbes 20-25 minutit.
- Nõruta kausi kohal kikerherned (ära vala vedelikku veel ära!).
- Pane kikerherned ja kõik ülejäänud komponendid blenderisse ja sega kuni kõik komponendid on segunenud. Kui hummus tundub kuiv, lisa paar lusikatäit kikerherne vedelikku ja blenderda veel.
- Lõika hapusaia viilud ja rösti kas rösteris või ahjus.
- Määri röstsaiale hummus ja serveeri röstitud tomatiga.
Hummus röstsaial
Retseptisahtli köögis valmis üks armastatud ja üle maailma levinud Lähis-Ida köögi iidne põhitoit – hummus . ja seda on nauditud juba tuhandeid aastaid.
Hummuse täpne päritolu on teadmata, kuid arvatakse, et see on pärit Vahemere idaosast Levandi piirkonnast, mis hõlmab tänapäeva Süüriat, Liibanoni, Iisraeli ja Palestiinat. Kikerherned, mis on hummuse peamine koostisosa, on selles piirkonnas kasvatatud juba üle 7000 aasta. Varaseim teadaolev viide hummusele pärineb 13. sajandist Muhammad bin Hasan al-Baghdadi kokaraamatust “Kitab Wasf al-Atima al-Mutada“. Selles kokaraamatus kirjeldatakse rooga nimega “hummus kasa”, mis on valmistatud kikerhernepüreest ja tahinist.
Hummus sai 20. sajandi alguses kogu Lähis-Idas populaarseks, sest seda oli lihtne valmistada ning see oli toitev ja odav. Samuti oli see populaarne reisitoit, sest seda sai ilma külmutamata mitu päeva säilitada. 1960. aastatel hakkas hummus Ameerika Ühendriikides ja Euroopas populaarsust koguma, sest huvi rahvusvahelise köögi vastu kasvas. Esialgu müüdi seda Lähis-Ida turgudel ja restoranides, kuid sellest sai kiiresti peavoolu toiduaine ning nüüd on see laialdaselt saadaval toidupoodides ja restoranides üle kogu maailma.
Hummusest on saanud ka populaarne taimne valguallikas taimetoitlaste ja veganite jaoks. See on tervislik, toitaineterikas toit, milles on palju kiudaineid, valku ja tervislikke rasvu.
Oma röstsaia hummusega valmistasime köögiriistadega, mille saime Apelsini kodu- ja köögitarvete poest. Kasutasime Apelsinist leitud ahjuvormi ja kaussi. Apelsinist leiab igaüks endale meelepärased ja käepärased köögiriistad ning seda taskukohase hinnaga. Kokandushuvilistel tasub sinna kindlasti avastama minna.
Hummus on ikka erakordselt lihtne toit, mida valmistada ning see on väga toitev ja säilib kaua. Näiteks on võimalik pühapäeval kogu nädala hommikusöökideks hummus valmis teha ja seda igal hommikul koos röstsaiaga nautida.