Valmistamisaeg: 2 h
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 3 h
Koostisained
- 1 pakk kuivpärmi
- 2 spl suhkrut
- 2 spl õpi + natuke õli vormi määrimiseks
- 2-3 tl soola
- 700 g rukkijahu
- 200 g nisujahu
- 500 ml 35-kraadist vett
- 1 dl linnaseekstrakti
- soovi korral 2sl köömneid või 100 g seemnesegu
Võivahu koostisained
- 100 g toasooja võid
- 0,5 tl soola
- 1 tl kuivatatud või värskeid ürte
Valmistamisõpetus
- Sega suhkur ja pärm paari supilusikatäie sooja veega.
- Jäta 10 minutiks seisma.
- Sega sisse ülejäänud vesi.
- Tee jahu sisse väike lohk ning vala sooja vee ja pärmi segu lohku, lisa sinna ka õli.
- Sega kõik läbi. Kui segu tundub liiga vedel, siis lisa veidi nisujahu. Kui tundub liiga kuiv siis lisa veidi sooja vett.
- Sõtku tainast umbes 10 minutit. Tainas on üpris kleepuv ja see on okei.
- Kata tainas rätikuga ja lase soojas kohas 1,5 tundi seista.
- Õlita 2 leivavormi õliga ning jaga tainas kahe vormi vahel võrdselt.
- Lase veel umbes 30 minutit kerkida.
- Küpseta ahjus 180 kraadi juures 40 minutit. Küps leib kõmiseb kergelt kui koorikule koputada.
- Võivahu tegemiseks lisa ürdid ja sool võile.
- Mikserda võid umbes 5 minutit.
Peenleib
Valmistasime üle pika aja taaskord ühe maitsva leiva. Seekord valmis täpsemalt peenleib. Üsna lihtne retsept, aga väga maitsev. Leib jääb kergelt magus-hapuka maitsega ning pehme. Leiva ajaloost võiks muidugi jäädagi kirjutama, aga ei hakkakski siinkohal pikalt 100-aastase orjapõlve ja musta leiva mantrat keerutama. Kodune leivategu sai uue hoo ja hingamise sisse koroonakarantiini ajal, kui inimestel oli aega kodus rahulikult küpsetada.
Samuti on leiva ja saiatoodete populaarsust taas kasvatanud erinevad butiik-pagarikojad, mida on üle kogu Eesti kerkinud nagu seeni pärast vihma. Peenleib on tootena Eestlaste hulgas endiselt väga populaarne.
Meie maitsev peenleib küpses kodu- ja köögitarvete poest Apelsin ostetud leivavormis. Kvaliteetne leivavorm küpsetamiseks on maitsva leiva üheks oluliseks komponendiks. Apelsinist leiad laia valiku erinevaid ja kvaliteetseid leivavorme – nii kandilisi kui ümmargusi ning väga erinevast materjalist. Leivavormi saad osta Apelsini mugavast e-poest või füüsilistest poodidest Tallinnas (Rocca al Mare keskus, Ülemiste keskus, Kristiine keskus), Tartus (Lõunakeskus) ja Rakveres (Vaala keskus).
Nagu juba mainitud, siis meie peenleib tuli välja väga maitsvalt. Valmistasime sinna kõrvale ka mõnusa soola-ürdi võivahu, et leib veelgi paremini alla läheks, aga määrde valib igaüks loomulikult oma maitse-eelistuste järgi. Kui leiate veidi aega, siis valmistage ka ise üks kodus üks mõnus isetehtud peenleib.