retseptisahtel_kartuli-pestosalat

Valmistamisaeg: 5 min

Küpsetamise aeg: 25 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

 

Koostisained

  • 1 kg värskeid kartuleid
  • Pesto jaoks 1 suurem peotäis basiilikulehti
  • 2 spl sidrunimahla
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • 45 g röstitud seedripähkleid + veidi kaunistuseks
  • 3 spl tükeldatud parmesani
  • 1 keskmine küüslauguküüs
  • 60 ml extra virgin oliiviõli
  • pipart

Valmistamisõpetus

  1. Puhasta kartulid ja lõika vastavalt suurusele kas pooleks või neljaks ja keeda kuni pehmed (kuni 25 minutit).
  2.  Pane kõik pesto komponendid köögikombaini ja peenesta.
  3. Vala kartulitelt keeduvesi ja lase kartulil veidi kuivada ja jahtuda. 
  4. Sega kartulid ettevaatlikult pestoga. 
  5. Kaunista salat röstitud seedermänniseemnetega ja värskete basiilikulehtedega. Vajadusel lisa extra virgin oliiviõli ja soola.

Kartuli-pestosalat

Traditsiooniline kartulisalat on oluline osa meie toidukultuurist, mida pea igal suuremal istumisel süüa saab. Täna liigume aga Eesti piiridest välja ning toome enda kartulisalati sisse Itaalia köögi hõngu ja maitseid. Kartuli-pestosalat on lihtne ja taskukohane roog, milles kohtuvad maalähedane kartul ning traditsioonilised Itaalia maitsed. Lisaks on tegemist lihavaba roaga, mis sobib suurepäraselt ka taimetoitu nautivate gurmaanide peolauale. 

retseptisahtel kartuli-pestosalat

Pesto, millega meie kartuli-pestosalat valmib, pärineb Genovast, Liguria piirkonnast. Sõna “pesto” tuleneb itaalia verbist “pestare”, mis tähendab purustama või tampima, viidates traditsioonilisele valmistamisviisile, kus koostisained tambitakse uhmris peeneks. Klassikaline pesto koosneb värskest basiilikust, küüslaugust, seedermänniseemnetest, Parmesani juustust ja oliiviõlist. Esimene kirjalik retsept pärineb 19. sajandist, kuid arvatakse, et pesto eelkäijad on palju vanemad, ulatudes tagasi Rooma impeeriumi aega, mil valmistati sarnaseid kastmeid. Pesto populaarsus on aja jooksul levinud üle kogu maailma ning sellest on tekkinud mitmeid variatsioone, nagu näiteks punane pesto, mille koostises on kuivatatud tomatid. Pesto pakub lisaks suurepärasele maitsele ka mitmeid tervisele kasulikke omadusi. Pesto koostises olevad basiilik ja oliiviõli sisaldavad rohkelt antioksüdante.

retseptisahtel kartuli-pestosalat

Lisaks on oliiviõli tuntud oma kasulike mõjude poolest südame tervisele. See sisaldab monoküllastumata rasvhappeid, mis aitavad vähendada halva kolesterooli taset ja tõsta hea kolesterooli taset, vähendades sellega südamehaiguste riski. Pesto koostisosadel on ka põletikuvastased omadused. Näiteks basiilik sisaldab eeterlikke õlisid, mis aitavad vähendada põletikku ja toetavad immuunsüsteemi tööd. Seedermänniseemned on rikkad E-vitamiini poolest, mis on oluline antioksüdant naha tervise ja immuunsüsteemi tugevdamiseks. Parmesani juust lisab kaltsiumi ja valke, mis on olulised luude tervisele ja lihaste arenguks. Küüslauk on tuntud oma antibakteriaalsete ja viirusevastaste omaduste poolest ning aitab tugevdada immuunsüsteemi. Pesto mitmekülgsus ja rikkalik maitse on teinud sellest armastatud lisandi pastadele, võileibadele ja paljudele teistele roogadele. Täpselt nii saab ka meie kartuli-pestosalat mõnusalt ürdise maitse ja looduslikult rohelise tooni.

retseptisahtel kartuli-pestosalat

Kartuli-pestosalat sobib suurepäraselt peolauale Apelsini kausis serveerituna. Suurema valiku põnevaid nõusid ja köögitarvikuid leiad Apelsini e-poest ning kauplustest Tallinnas, Tartus ja Rakveres.

 

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here