Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 30 min
Koostisained
- 1 pakk Härmavilja Kullakesed sirged ja krõbedad friikartulid
- 500g hakkliha
- 1 keskmine sibul
- serveerimiseks marineeritud või värske punane sibul
- 250g cheddar juustudippi
- ketšup
- majonees
- maitserohelist
- sool
- pipar
- 1/2 tl suitsupaprikat või tavalist paprikat
Valmistamisõpetus
- Eelkuumuta ahi 220 kraadini.
- Prae hakkliha ja viilutatud sibul koos maitseainetega.
- Küpseta friikartuleid 220 kraadi juures umbes 15-20 minutit või kuni kuldpruunid.
- Pane sügavamasse nõusse kihiti friikartuleid ja hakkliha.
- Lisa marineeritud sibul ja kastmed ning raputa peale maitseroheline.
Laetud friikartulid
Retseptisahtli köögis valmis tõeline kaloripomm – laetud friikartulid. Jah, sest alati ei pea olema üdini tervislik, vahel võib natukese sohki teha ning rahuldada oma rämpstoidu ihad. Tänapäeval leiab laetud friikartuleid paljudes erinevates versioonides, võib julgelt väita, et roog on ülemaailmselt armastatud ja hinnatud.
Kuigi laetud friikartulite kontseptsiooni ajalugu on küllaltki hägune, siis friikartulite ajalugu on vägagi selge. Friikartulid on sageli seostatud Prantsusmaaga, kuigi tegelikult pärinevad need Belgiast. Esimesed friikartulid valmistati tõenäoliselt 17. sajandi lõpul Mehaani regioonis. Kuna piirkond oli tuntud oma kalurikülade tõttu, siis oli kohalikel kombeks praadida kala. Tihtipeale tuli kalast puudust ning selle asemel praeti hoopis kartuleid, millest omakorda koorus välja friikartul. Prantsusmaa sai friikartulitega lähemalt tuttavaks tänu kuningale Louis XVI-le. Legendi järgi maitsesid kuningas ja tema abikaasa Marie-Antoinette Belgia friikartuleid Spa linna lähedal ning armusid neisse koheselt. 19. sajandil tõid prantslased friikartulid Ameerikasse, kus need levisid kiirelt ja muutusid üheks Ameerika lemmiksnäkiks. 20. sajandil koos kiirtoidurestoranide buumiga said friikartulid veelgi populaarsemaks. Suured kiirtoiduketid nagu McDonald’s aitasid neil muutuda ülemaailmseks fenomeniks.
Oma laetud friikartulid valmistasime Härmavilja Kullakeste friikartulitest. Härmavilja armastatud friikartulid Kullakesed on saanud rahva nõudmisel lisa. Teadatuntud sakiliste Kullakeste kõrvale on lisandunud uus toode Härmavilja Kullakesed sirged ja krõbedad friikartulid. Friikartulid on eelküpsetatud, mis muudab nende valmistamise eriti lihtsaks. Kullakesed sügavkülmutatud friikartulid on maitsvaks lisandiks erinevatele roogadele. Valmistoode on mõnusalt kullakarva, krõbe ja imemaitsev.
Laetud friikartulid on imeline õhtusöök suurele perele, see on toitev ja alati maitsev. Kõigest ühest pakist friikartulitest ning hakklihast on võimalik ära toita 4-6 inimest, mis teeb sellest roast ka väga säästliku valiku. Kui järgmine kord kuuled, et keegi ütleb “french fries” ning mõte kipub liikuma Prantsusmaa peale, siis tea, et tegelikult on see ainult sellepärast, et Louis XVI armastas friikartuleid. Kuninga vääriline toit.