Kalkunilihasült

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

Koostisained

  • Nõo Lihavürsti kalkunilihasülti
  • Kartuleid
  • Marineeritud kurki
  • Hapukoort
  • Loorberileht
  • Ürdisegu

Valmistamisõpetus

  1. Pane värsked kartulid koos koortega keema.
  2. Tõsta sült sobivale taldrikule ja aseta loorberileht peale.
  3. Aseta kõrvale marineeritud kurgid ja hapukoor.
  4. Tõsta pooleks lõigatud keedetud kartulid süldi kõrvale ja maitsesta ürdiseguga.

Kalkunilihasült

Kalkunilihasült

Veebruar on vaikselt lõpule jõudmas, kuid enne, kui see täitsa läbi saab, tuleb maha pidada üks suur pidu meie armsa Eesti Vabariigi sünnipäeva puhul. See omakorda tähendab ka peolaua katmist kõige paremaga, mis on meie rahvale aastasadade jooksul maitsvaks saanud – kartul, marineeritud kurk, paksu võikihti kandev must leib ning üks korralik sült.

Kuigi traditsioonilselt on meie sült tehtud sea- või loomalihast, siis tegelikult sobib kallerdise sisse keeta ka kala või linnuliha. Sel aastal kavatseme meie proovida midagi uut ja erilist ning tõsta tarldrikutele Nõo Lihavürsti Kalkunilihasülti. Minuni polnud linnulihast sült jõudnud ja pean ütlema, et üllatus, sealjuures väga positiivne, oli seda  toodet maitsta saades väga suur. Mitte ainult pole kalkuniliha väga maitsev, vaid vähese rasvasuse tõttu saab vältida seda Eesti peolaudade nautimise kõrvalmõjuna omaseks saanud raskustunnet kõhus.

Kalkunilihasült

Loomulikult ei pääse üks eestlaslik taldikutäis ka hõrgutavatest keedukartulitest. Meie lisasime neile maitset ürdiseguga, kuid suurepärase tulemuse saab ka vähese soola ning rohelise sibula ja tilliga.

Toreda teadmisena võib välja tuua, et sült oli meie toiduks juba enne seda, kui meie armsalt teadmatud esivanemad mugulate asemel kartulitaimi söögiks kasutasid. See jõudis meieni Saksamaalt juba keskajal, seda esmajärgus muidugi linnarahva ja mõisnikeni, kuid vaikselt levis sült ka maarahva seas ning on tänaseks saanud meie rahvustoidu staatuse.

Kalkunilihasült

Nüüd ei jää muud üle, kui lisada taldrikule hapendatud või marineeritud kurgid ning maailma kõige eestlaslikum kaste – hapukoor, et kalkunilihast Nõo Lihavürsti sült ja kartulid saaksid seltsi ja pidusöök võibki alata!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here