Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 35 min
Kokku kuluv aeg: 55 min
Koostisained
- 1 pudel Kornell Zeder Cuvee punast veini
- 100 ml puljongit
- 6–8 keskmist kuivatatud ploomi
- 600 g sealiha
- 800 g kartulit
- oliiviõli
- tüümiani
- peterselli
- soola
- pipar
Valmistamisõpetus
- Vala potti punane vein ja puljong, lisa ploomid ning kuumuta keskmisel tulel, kuni vedelik on umbes poole võrra vähenenud ja kaste paksenenud. Soovi korral lisa lõpus veidi võid, et saada kastmele ilus läige.
- Koori ja tükelda kartulid, sega kausis oliiviõli, soola, tüümiani ja hakitud peterselliga. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni need on pealt kuldsed ja seest küpsed.
- Kui punase veini kaste on valmis ja kartulid ahjus, lõika sealiha viiludeks, maitsesta ning prae pannil mõlemalt poolt 8–10 minutit – kui kahvel libiseb kergelt lihasse, siis on liha valmis.
- Serveeri liha punase vein kastmega ning küpsetatud kartulitega. Kaunista värske peterselliga.
Portugali stiilis sealiha punase veini kastmes
Kui otsid rooga, mis pakub sügavust ja maitsekihtide küllust, siis Portugali stiilis sealiha punase veini kastmes on just selline roog. Tummine kaste, mis valmib madalal tulel, imab endasse punase vein karakteri, kuivatatud ploomide magususe ning puljongi maitsenüansid. Serveerides koos krõbedate ahjukartulitega, on tulemuseks toitev ja maitsev õhtusöök, mis sobib igasse hooaega.
Portugali köögis on sealiha olnud aukohal sajandeid – see on tooraine, mida osatakse väärikalt kasutada alates aeglaselt küpsetatud lihast kuni vürtsikate vorstideni. Üks armastatumaid kombinatsioone ongi sealiha punase veini ja ürtidega. Traditsiooniliselt valmistatakse selliseid roogi pidupäevadel, kui toit küpseb rahulikult ning maitsed arenevad aja jooksul sügavateks ja täidlasteks. Tüüpiline on ka see, et kaste saab oma olemuse just punase veini keetmisest, mis toob esile sealiha rammususe ja loob maheda, veidi magusa alatooniga tulemuse.

Kastmes kasutasime CityAlkost ostetud Kornell Zeder Cuvee punast veini, mis on valmistatud Merlot, Cabernet Sauvignon ja Lagrein viinamarjadest. See särav rubiinpunane punane vein pärineb Kornelli veinimajast Siebeneich’ist – piirkonnast, mis kuulus kunagi Rooma Impeeriumi tähtsaimate punase veini allikate hulka. Kornelli veinimaja on pereettevõte, mis tegutseb jätkusuutlikult ja ökoloogiliste põhimõtete järgi, pühendudes puhta veini valmistamisele. Aroomis domineerivad elegantsed puuviljanoodid, eriti kirsid ja vaarikad, ning maitses on tunda värskust, mahlast marjasust ja pehmeid tanniine. Serveerida soovitatakse 16–18 °C juures – just sellisena täiustab see suurepäraselt punase veini kastmes Portugali stiilis sealiha.
Portugali stiilis sealiha punase veini kastmes on roog, mis ühendab vana maailma veinipärandi ja koduse toidu lihtsuse. See sobib suurepäraselt nii rahulikuks nädalavahetuse õhtuks kui ka külaliste kostitamiseks. Kui soovid pakkuda midagi veidi teistsugust, aga siiski kergesti valmistatavat, siis punane vein ja sealiha on kombinatsioon, mis ei vea alt.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.




