Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 25 min
Kokku kuluv aeg: 40 min
Koostisained
- 3 keskmist bataati
- 3 spl oliiviõli
- 2 spl sidrunimahla ja 1 tl riivitud sidrunikoort
- 240 g (1 väiksem karp maitsestamata jogurtit)
- 80 g pistaatsiapähkleid
- 1-2 tl persilladet
- Soola
- Pipart
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Puhasta ja tükelda bataat umbes 1,5-2 cm paksusteks kuubikuteks.
- Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja laota sellele bataadikuubikud. Vala peale oliiviõli, persillade, sool, pipar ja sega läbi.
- Lisa veidi vett ja küpseta umbes 20-25 minutit või kuni bataat on seest pehme ja pealt krõbe.
- Sega kokku sidrunimahl, maitsestamata jogurt, sool, pipar.
- Serveeri kohe pistaatsiapähklitega.
Röstitud bataat jogurtikastmes
Valmistame Retseptisahtli kokkamistel alati ka ühe kiirema ja kergema snäki, sel korral oli selleks röstitud bataat jogurtikastmes.
Bataat või magus kartul on paljudes toidukultuurides, nagu eestlastele kartul, olnud sajandeid põhitoiduks. See on pärit Lõuna-Ameerikast ja oli üks esimesi toiduaineid, mida selle piirkonna põlisrahvad põllumajanduslikult kasvatasid. Seejärel tõid Hispaania ja Portugali maadeavastajad bataadi oma uurimisretkedelt Euroopasse tagasi tulles kaasa ning bataat levis kiiresti üle kogu maailma. Tänapäeval on bataat populaarne koostisosa paljudes köökides ja röstitud bataat on vaid üks paljudest maitsvatest viisidest, kuidas seda mitmekülgset köögivilja nautida. Röstitud bataat on ka tänavatoidukultuuri oluline osa, väga klassikaline lisand friikatena näiteks burgeri kõrvale.
Röstisime oma bataati kodu- ja köögitarvete poest Apelsin leitud ahjuplaadil. Korralik ahjuplaat on kerge, ei nakku liigselt ning seda on lihtne puhastada. Apelsini laiast valikust on võimalik leida erinevas suuruses ja erineva funktsionaalsusega ahjuplaate. Samuti leiad Apelsini valikust palju vahvaid kausse – nii väiksemaid, kuhu serveerida jogurtikaste kui ka suuremaid, kuhu panna röstitud bataat.
Röstitud bataat on lihtne, aga maitsev ja moodne retsept, mida kiiresti snäkiks valmistada. See sobib serveerimiseks nii formaalsetel kui ka mitteformaalsetel üritustel – kõik oleneb serveeringust!