Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 25 min
Koostisained
- 2 dl täistera bulgurit
- peotäis peterselli
- paar oksa münti
- 1 väiksem kollane paprika
- 4-5 kirsstomatit
- 70 g värsket kurki
- pool shallot sibulat
- 1 väike küüslauguküüs
- pool granaatõuna
- 1 sidrun või laim
- 3-4 spl oliivõli
- 1 tl mett
- sool
- pipar
Valmistamisõpetus
- Keeda bulgur.
- Haki sibul, küüslauk ja maitseroheline peeneks.
- Tomat, kurk ja paprika kuubikuteks ning sega keedetud pulguriga.
- Seejärel vala sidruni, mee, õli, soola ja pipra segu salatisse ning sega.
- Lase maitsetel 5 minutit enne serveerimist tõmmata.
- Serveerides lisa ka granaatõun.
Tabbouleh salat
Taaskord on aeg üheks rahvusroaks mis tuleb ühelt ka-u-gelt maalt. Kaugelt-kaugelt maalt. See on kerge, tervislik, toitev ning, mis kõige tähtsam – maitsev. Ja ühtlasi on see ka salat. Säukseid mitmekülgselt häid asju nagu Tabbouleh salat saame me teha vaid seltsis kauplusega Apelsin kes meil, siis seekordki abiks on. Nüüd ei muud kui tegema!
Liibanoni rahvusroog
Tabbouleh salat pärineb Levanti piirkonna mägistelt aladelt Liibanoni ja Süüria vahelt. Selle variatsioone leiab nii Armeenia kui ka paljude Araabiamaade rahvusköögist ning enamjaolt just tähtsalt kohalt. Liibanonis on tegu ühe nende rahvustoiduga, mida pakutaksi nii eel- kui ka põhiroana ja seda juba keskajast saati. Oma tähtsuse on see saanud peamiselt suure toiteväärtuse poolest, sest ühe mitmekülgse roana on see pungil mitte ainult valke ja süsivesikuid vaid ka tähtsaid vitamiine ja mineraale, mis kõik sealsete mägiste tingimuste elanikele hädavajalikud olid.
Lihtne ja toitev
Salatite üheks suurimaks võluks on nende tegemise lihtsus, tänu kauplusele Apelsin sain oma toimetustega veelgi mugavamalt ühele poole. Nimelt leidsin omale terve hunniku erinevaid salatitarvikuid. Kõigepealt see mõnus salatikauss millel on sõel sees – pesin oma viljad ära ja jätsin sinna nõrguma ning pärast segasin seal samas kausis kogu salati kokku. Ülimugav!
Ja siis, see kandiline salatilõikur sobib ideaalselt näiteks tomatile või kurgile – saad ise valida kas soovid oma vilja tükeldada või viilutada. Lõikeosad on korralikud ning tegid töö ilma suurema vaevata ära.
Teine vahva aparaat on see hakkija mis on justkui pisike käsiblender. Väike lõiketera selle põhjas hekseldab sinna pandu mõnusateks tükkideks ning suurt muud üle ei jäägi kui tehtud töö salatikausis üheks mõnusaks Tabbouleh salatiks kokku segada.
Et lisada pisut hapukust, pane hulka sidrunipressi abil värsket sidrunimahla. Selleks, et sidruni hapukust tasakaalustada läks minu salatisse ka granaatõunaseemneid mille võite sealt soovi korral ise välja jätta.
Midagi uut
Tabbouleh salat ei ole meiekandis just kuigi tuntud roog ja sestap sobib see väga hästi puhkudeks kui soovid proovida midagi uut. Kindlasti võid sellega üllatada ka oma lähedasi kui traditsioonilise kartulisalati asemel tõstad peolauda just seda. Kuna siin pole ka tarvis pliidi peal mässata, saad valmistamisel rakendada ka pere väiksemaid liikmeid kes kindlasti suure rõõmuga granaatõunast seemneid välja nokiksid. Külasta kauplust Apelsin, et leida uut ja põnevat oma kööki, minu hiljutine lemmikavastus on see komplekt köögitarvikuid. Ilusad ja ühenäolised. Nüüd ei muud kui teotahe kätte ja salatit tegema!
Tere,
mitmele inimesele teie reptsept on mõeldud?