Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 35 min
Kokku kuluv aeg: 55 min
Koogi koostisained
- 1 pakk Härmavilja kodust pärmi-lehttaigent
- 1 pakk Härmavilja köögiviljasegu Tervist!
- 4 muna
- 200 g feta juustu
- 100 ml kohvikoort
- näpuotsaga soola
- pipart
- 2 spl riivitud parmesani
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Sulata pärmi-lehttaigen ja rulli umbes 0,5 cm paksuseks.
- Aseta tainas vormi põhja nii, et ääred ulatuks täidisest veidi kõrgemale.
- Klopi lahti munad ja vala sisse kohvikoor, tükeldatud feta, veidi soola ja pipart ning sega.
- 3. Vala muna, juustu ja koore segusse köögivili.
- Vala segu koogivormi ja raputa peale riivitud parmesan.
- Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 30-40 minutit või kuni see on kuldpruun ja täidis läbi küpsenud.
- Serveeri soojalt ja soovi korral lisa värske salat.
Köögiviljapirukas
Köögiviljapirukas või quiche, nagu popim ja modernsem tänapäeval öelda on, valmib kiiresti ning on ühel traditsioonilisel sünnipäeva- või peolaual reeglina väga oodatud. Roa maitse ja peensus peitub detailides. Vaatame aga lähemalt, mida arvas Retseptisahtel antud köögiviljapirukast.
Kesk-Euroopa sugemetega soolane “kook”
Kuna antud köögiviljapirukas on ekvivalentne välismaal quiche’ga, heidame korraks pilgu ajalukku ning vaatame lähemalt, kus riigis peituvad ta juured. Kuigi quiche on tuntud kui klassikalise Prantsuse köögi roog, näitavad ajaloolised andmed, et quiche pärineb tegelikult keskaegse Saksamaa Lothringeni kuningriigist, mille prantslased hiljem vallutasid. Etümoloogiliselt pärineb sõna quiche saksakeelsest sõnast “Kuchen” ja tähendab kooki. Nimi on tõenäoliselt omistatud roale just ta kuju ja ka koostisainete järgi.
Praktiline ja maitsev
Iga “koogi-” ja piruka tegu algab tainast ja kvaliteetsetest koostisosadest. Täna me kasutasime selleks Härmavilja pärmi-lehttainast ja köögiviljasegu “Tervist”. Nagu sissejuhatuses mainisime, oli kogu piruka valmistamise protsess lihtsamast lihtsam ning sellega saab hakkama igaüks, kel vähegi pealehakkamist.
Retseptisahtli degusteerijad leidsid, et köögiviljapiruka puhul on väga tervitatav toitaineväärtuse ja toorainete rikkalik kogus. Värskelt ahjust tulnud pirukas näeb väga isuäratav ja mitmekülgne välja. Köögiviljade, feta juustu ja mõnusalt krõmpsu ent pehme taina kombinatsioon töötab omavahel väga hästi ning leiab suurepärase vastuvõtu kõikide proovijate seas. Pirukal on jumet olla tõeline hittroog mõnel pidulaual. Köögiviljapirukas meenutab välimuselt natuke pitsat, mistõttu meeldib see suure tõenäosusega ka lastele, kes tihti pirtsutama kipuvad. Teisalt laagerdub ja maitsestub ta seistes edasi, olles ka järgmisel või järgmistel päevadel igati söödav ja mõnus vahepala.
Kuna üha enam inimesi on oma toitumisharjumustes väga valivad, on köögiviljapiruka valmistamine peolauale pigem kindla peale minek. Statistiliselt on maailma iga 4. inimene taimetoitlane ning valmistades süüa sünnipäeva- või peolauale on igati tervitatav vahel hoiduda ka lihast, otsustades sedasi hoopis kergemate roogade vastu. Küll aga andsid kõik seekordsed piruka degusteerijad oma heakskiidu ning kutsume ka teid üles maitsvat köögiviljapirukat ise kodus valmistama.