Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 12 min
Kokku kuluv aeg: 4 h 42 min
Koostisained
- 568 ml vahukoort
- 250 g mascarponet
- 75 ml Vana Tallinnat
- 5 spl pruuni roosuhkrut
- 300 ml tumedat kanget kohvi
- 25 g tükeldatud tumedat šokolaadi
- 2 tl kakaopulbrit
- 4 L suuruses muna
- 4 spl suhkrut
- 2 spl nisujahu
- 2 spl kartulijahu
- Värsked marjad
Valmistamisõpetus
- Vahusta 4 L suuruses muna 4 spl suhkruga ja sõelu sisse 2 spl nisujahu ja 2 spl kartulijahu.
- Segu valada ahjuplaadile õlitatud küpsetuspaberile ja küpsetada umbes 12 minutit 180 kraadi juures või kuni ei jää tiku külge.
- NB: Kui biskviit on valmis, siis eemaldada see koheselt paberi küljest, sest jahtunult on raske paberit biskviidi küljest kätte saada.
- Jahuta ja niisuta biskviiti kohvi seguga.
- Vala kaussi 568 ml vahukoort, 250 g mascarponet, 75 ml Vana Tallinnat ja 5 spl pruuni roosuhkrut ning vahusta kuni vahukoor ja mascarpone on ühtlaselt segunenud ja on tekkinud paksu vahukoore konsistents.
- Lõika biskviidist serveerimisnõu suurused tükid.
- Lisa esimene biskviit vormi või serveerimisnõu põhja ning kata vahukoore ja mascarpone seguga.
- Raputa peale tükeldatud tumedat šokolaadi ja seejärel korda uuesti.
- Tõsta kook külmkappi umbes 4 h või terveks ööks.
- Enne serveerimist raputa peale kakaopulbrit ja kaunista marjadega.
Tiramisu
Mis on kõige paremad asjad maailmas? Kindlasti suvi, puhkus ja magustoit. Üks kõige paremaid magustoite on kindlasti tiramisu. See on kihiline magustoit, mis on tulnud meile Itaaliast. Tegu on äärmiselt põneva ja maitsva magustoiduga, mis liigitub pigem tortide valdkonda.
Klassikaline tiramisu koosneb kahest põhikihist – küpsisekihist ja kreemikihist. Kreemikihi jaoks kasutasime mascarpone toorjuustukreemi ning küpsisekihi tegime täiesti ise. Küpsisekihiks valmistasime selleks ise nö vanakooli biskviidi ehk tordipõhja. Tordipõhja valmistamine läks meil ruttu ja seejärel asusime kreemikihi valmistamise kallale.
Kreemikihi jaoks valasime kaussi kokku mascarpone juustu, vahukoore, vana tallinna likööri ja suhkru. Vispeldasime kõik ühtlaselt kohevaks ja kreemjaks seguks. Seejärel võtsime klaasist ahjuvormi, mille saime Apelsini poest.
Õige ahjuvorm peab olema kvaliteetne ja tugev ning samas võiks ka ilus ja särav ka välja näha. Tõstsime ahjuvormi biskviidi ja leotasime kohviga üle. Siis kandsime peale kreemikihi. Riivisime ka vahele tumedat šokolaadi ning kordasime tegevust ehk uuesti lisasime biskviidikihi ning siis katsime kogu tordi järelejäänud kreemiga. Tiramisu valmistamise kõige raskem osa oligi valmis ja seejärel panime koogi külmkappi paariks tunniks tahenema.
Serveerimiseks kasutasime sõela ja ühte väga kasulikku tordilabidat. Kui teil on ka vaja sõela või tordilabidaid, siis Apelsini poes on neid saadaval laias valikus. Igaüks leiab sealt enda maitsele sobiva. Meile meeldis lilla käepidemega labidas, mille ääres olid veel ka teravad sakid, millega oli hea tiramisut lõigata. Enne kui seda lõikama hakkasime, siis tuli tiramisu ka veel kaunistada. Kaunistamiseks kasutasime kakaopulbrit, mille sõelusime ühtlaselt tordi pinnale.
Tiramisu maitses igatahes suurepäraselt ja meie arvates on tegu maailma kõige parema tiramisuga 🙂