Valmistamisaeg: 5 min
Küpsetamise aeg: 10 min
Kokku kuluv aeg: 15 min
Koostisained
- Pita saiad
- Hakkliha
- Sibulat
- Kreeka jogurtit
- Kurki
- Punast sibulat
- Fetat
- Oliive
- Peterselli
- Soola
- Pipart
- Ürte
- BBQ-kaste
Valmistamisõpetus
- Maitsesta toores hakkliha soola, pipart, ürte ja BBQ-kastet ning sega läbi.
- Haki sibul väikseks ja lisa hakkliha sekka ning sega.
- Vormi lihapallitangidega hakkliha pallideks.
- Prae lihapallid pannil või küpseta ahjus.
- Määri pita saiad Kreeka jogurtiga ja tõsta peale soojad lihapallid.
- Lisa viilutatud kurki, punast sibulat, hakitud peterselli, purustatud fetat ja oliive.
Pita saiad suitsuste lihapallidega
Lihapallid pole ainult itaallaste pärusmaa. Karlsson katuselt oli näiteks rootslane, kes sõi lihapalle isegi suurema isuga, kui seda teevad itaallased. Ajalugu näitab, et suure tõenäosusega tulid lihapallid meile üldse Pärsiast. Olgu selle ajalooga, kuidas on. Lihapallid maitsevad kõigile ning näevad ka väga lõbusad välja. Igatahes meie tegime ka lihapalle pita saiaga ning õpetame teilegi, kuidas see käib.
Lihapallid koosnevad hakklihast, mis on kerakujuliseks kokku vormitud. Hakkliha võib pallideks teha käte vahel või siis kasutada abivahendeid. Meie proovisime esmakordselt kasutada lihapallitange. Leidsime sellise huvitava toote Apelsini poest. Välimuselt meenutavad sellised tangid jäätisekulpe, mis on omavahel kokku kinnitatud. Selliste tangidega võib otse kausist hakkliha haarata ning siis ümaraks palliks kokku pressida. Sellisel viisil valmistatud lihapallide läbimõõt on kuskil 4 sentimeetrit, mis on täpselt paraja suurusega.
Hakkliha valmistasime ka natuke teistmoodi. Lisasime lihale soola, pipart, sibulat ja ürte nagu ikka, kuid segasime sisse ka BBQ-kastet. Kaste lisas mõnusat magusust ja suitsust maitset ning sellega püsis ka hakkliha paremini koos. Kui lihapallid olid valmis, siis panime need kuumale pannile särisema.
Senikaua kuni lihapallid praadisid, valmistasime ette pita saiad. Kasutasime õhukesi pita saiasid, millede peale määrisime feta juustu. Tõstsime pallid pita saiadele ning asusime kaunistama. Selleks kasutasime oliive, kurgiviile, punast sibulat ja peterselle. Kurgiviilud lõikasime sellised, et neid saaks laineliseks voltida. Puistasime näpuotsa pipart ning maitsev eine oligi valmis.
Lihapallid jäid ilusa ümmarguse kujuga ning sobisid koos pehmete pita saiadega nagu valatult. Selline roog on ideaalne serveerimiseks põhiroana või ka näiteks maitsvaks vahepalaks. Ega muud polegi, kui kõik lihapalle valmistama!