Tikka masala

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 25 min

Kokku kuluv aeg: 4 h 45 min

Kana marinaadi koostisained

  • 800 g kanafileed
  • 200 g maitsestamata jogurtit või keefiri
  • 2 keskmist küüslauguküünt (tükeldatult)
  • 2-3tl tikka masala maitseainet
  • 1 tl soola
  • Soovi korral 1 tl köömneid ja 1 tl tšillipulbrit

Kastme koostisained

  • 2 keskmist sibulat
  • 2 spl võid
  • 1 spl toiduõli
  • 2 küüslauguküünt
  • 200 g tomatipastat
  • 2-3 tl tikka masala maitseainet
  • 300 ml kookosekoort

Valmistamisõpetus

  1. Hõõru maitseained kanasse ja vala maitsestamata jogurti või keefiriga üle.
  2. Sega korralikult ja jäta külma 4-8 tunniks.
  3. Kastme tegemiseks prae sibulad ja küüslauk võis ja õlis.
  4. Sega sinna sisse tikka masala maitseaine, tomatipasta ja lõpuks ka kookosekoor.
  5. Lase vaiksel kuumusel keeda, aeg-ajalt segades kuni kaste pakseneb.
  6. Vajadusel lisa kastmesse maitsete tasakaalustamiseks 1 tl pruuni suhkrut.
  7. Pruunista pannil kana ja sega kastmesse ning lase 10-15 minutit kokku keeda.
  8. NB: kana võib ka grillida, kui selline võimalus on. See annab kanale mõnusa suitsuse maitse.
  9. Serveeri basmati riisi ja värske koriandriga.

Tikka masala

Tikka Masala kanaga

Kõike need suurepärased suveilmad nende mõnusate suvegrillimistega vajavad teinekord vaheldust millegi pisut kergemaga. Mul on selle jaoks üks väga hea lahendus, selline mis lisab elule vürtsi, on kehale kerge ning tagatipuks ka väga lihtne teha. Leidsin kauplusest Apelsin omale vahendid millega töö veel kergemaks teha ning saigi tehtud üks hõrgutav tikka masala!

Nime järgi võiks arvata, et tikka masala on täitsa päris Indiast pärinev toit mis võiks olla tervelt tuhat aastat vana, kuid päris nii see pole. Vana on ta küll, pärinedes ajast mil maailma peale oli kokku umbes 11 telekanalit ja rokkmuusika hakkas tollaseid noori rikkuma. 1960-70-te Ühendkuningriigis oli palju tänapäevasest Bangladeshist (tollane Ida-Pakistan) pärit migrante kes pidasid India toitu pakkuvaid restorane. Ühe legendi järgi oli klient saatnud sellises Glasgow restorianis tagasi kanakarri, mida ta liiga kuivaks pidas ning kokk otsustas seda niisutada oma tomatisupi ning vürtsidega – ja klient oli väga rahul.

Tikka masala

Esimese asjana tegin valmis marinaadi ning jätsin kanatükid maitset omandama – vähemalt 15 minutit võiksid need selles ikka seista, kui on aega, jäta need terveks ööks. Seejärel võtsin selle poti, mis ma kauplusest Apelsin leidsin ning panin riisi keema. See pott on üks väga hea leid kusjuures – toredad kollased käepidemed tegid mu köögi palju rõõmsamaks, selliseid kööginõusid võiks rohkem olla.

Sel ajal kui riis oma valmimist ootas, võtsin kanatükid ja andsin neile kuuma. Nagu kanal kombeks, sai see üsna ruttu küpseks ja võisin hakata kastet tegema. Tikka masala puhul on väga oluline see vürtsisegu mis kastmesse läheb, masala just seda tähendabki – vürtsisegu. Indias on eri piirkondades neile omased vürtsisegud mida ma soovitan teil kõiki järgi proovida. Kastme tegemiseks kasutasin sellist sügavat nakkumisvastast panni, et kanatükid mõnusalt kastmeseks saaksid. Lõpuks jäi üle vaid kaste ja riis omavahel kokku viia ning suviselt kerge söömaaeg võis alata.

Tikka masala

Tikka masala on üks vahva roog, mida on kerge oma käe järgi ka muuta – proovi teisi vürtsisegusid ning mängi kastme viskoossusega. Kui köögivarustusest midagi puudu jääb, astu julgelt kauplusest Apelsin läbi – pidevalt leian sealt midagi ägedat.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here