Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 40 min
Koostisained
- 500 g lehttaigent või pärmi-lehttaigent
- 200-250 g fetat
- 150 g maasikaid (võivad olla ka külmutatud)
- Basiilikut
- Balsamico kreem
Valmistamisõpetus
- Rulli taigen lahti.
- Mikserda fetat umbes 5 minutit või kuni on kergelt kreemjas ja õhuline.
- Tõsta mikserdatud feta taignale ja lõika maasikad sobivateks tükkideks.
- Aseta ka maasikad taignale.
- Küpseta umbes 200 kraadi juures 15-20 minutit või kuni taigen on kuldpruun.
- Võta pirukas ahjust välja ja lisa Balsamico kreem ja basiilik.
Fetapirukas maasikatega
Küpsetised – kõiksugu pirukad, koogid, saiakesed ja muud sellised on üheks minu suurimaks lemmikuks toidulaual. Täiesti vastupandamatud minu maitsemeelele ning ka nende valmis kokkamine on tihti väga põnev ja väljakutsuv. Põnev on ka minu tänane roog – soolane fetapirukas maasikatega, mis kukkus nõnda hea välja ainult tänu abivahenditele kauplusest Apelsin.
Aga kõigepealt, nagu meil kombeks on, feta juust – mis värk sellega on? Tegu ühe väga vana juustuga mida tehti juba 8. sajandil enne meie aega ning isegi Homerose “Odüsseias” on kirjeldatud tänaseni kehtivat feta tootmise protsessi. Nimelt oli too juust inimsööjast ühesilmse hiiglase, Poseidoni poja Polüfemose, üks meelsamaid toidupalasid.
Tänapäeval on feta isegi suutnud väiksemat sorti rahvusvahelisi tülisid korraldada. Kuna Taanis toodeti feta nime all üht kohalikku juustu, mille peale kreeklased täitsa pahaseks said ja lasid asja kohtul lahendada. Kreeklased olid võidukad ning nüüd tohibki feta juustu toota vaid Kreeka kindlates piirkondades väga kindlatel tingimustel.
Õnneks pole meie pirukale mingeid keerulisi piiranguid pandud. Eriti veel selles osas, millega seda katta soovite – mina kasutasin küll maasikaid kuid võite vabalt ka muid marju-puuvilju kasutada. Minu fetapirukas maasikatega sai alguse tainast mille laotasin kauplusest Apelsin saadud koogivormile – selle üks suur tugevus on vormi servades olevad pisikesed augud, mis lubavad õhul paremini vormist läbi käia.
Selle tulemusel jääb koogitainas palju hõrgum, kui muidu võiks. Selle peale segasin valmis feta juustu segu, abiks jälle mu ustav libisemiskindel kauss. Teatud asjad mängivad kokkamise juures suurt rolli ja üks neist on kasutusmugavus – kui kauss ikka toimetamise käigus jooksu tahab panna, siis see tekitab asjatut tüli.
Feta segu on ka üks koht kus võite julgelt retseptiga jällegi mängida. Selle fetapiruka näol on tegu siiski soolase küpsetisega, millel omakorda magusad maasikad peale käivad. See ei pruugi kõigile meeldida, fetaga mängides saate nende maitsete kokkusulamist vajadusel pehmendada.Kandsin feta ühtlase kihina tainale, töö tegi kergeks see mõnusalt ergonoomiline spaatel ning katsin kogu kupatuse värskete maasikatega ja jätsin ahju oma aega ootama.
Pärast küpsemist lisasin peale MIS LEHTI? Ning SIIRUP ja minu isuäratav küpsetis oligi valmis. Mitte midagi ülemäära keerulist, et pakkuda suvisel ajal üht mõnusalt kerget hõrgutist. Muide, sellel ahjuvormil on veel üks vinge omadus – põhja saab imelihtsalt vormist eemaldada, et fetapirukas serveerimiseks valmis panna. Proovige ka ise järele milline erinevus on selle koogivormiga omale üks eriline roog valmis küpsetada.