Valmistamisaeg: 15 min
Küpsetamise aeg: 45 min
Kokku kuluv aeg: 60 min
Koostisained
- 1vanillikaun või 1tl vanillisuhkrut
- 2 keskmise suurusega munakollast
- 2 keskmise suurusega muna
- 100g suhkrut
- 400g marjasegu (pihlakad ja pohlad)
- 1spl mett
- 50g mandlijahu
- 2spl nisujahu
- 250ml vahukoort
- 25g sulavõid
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 190 kraadini. Pöördõhuga kokkamisel soovituslikult 170 kraadini.
- Aseta pihlakad ja pohlad võiga määritud ahjuvormile.
- Poolita vanillikaun pikuti pooleks ja kraabi seemned väikese noaga välja.
- Puista seemned ja mesi marjasegule.
- Lisa mandlijahu, nisujahu, suhkur, munad, munakollased ja topelt koor kaussi.
- Vahusta kuni mass on ühtlane, seejärel vala see marjadele.
- Küpseta 25-30 minutit, kuni kuldne. Serveeri kohe!
Pihlaka-pohla clafoutis
Küll see tänavune sügis on ikka saagirikas olnud – viljad, marjad ja kõik muu hea söödav mida loodus meile pakub, sel aastal on neid külluses. Kuidagi hästi tuleb see kraam ka ära kasutada ja küll mul juba selleks ideid jagub. Täna näiteks leiame prantsuse köögist ühe mõ-nu-sa koogi, millega saame ära kasutada värskelt valminud marju – pihlaka-pohla clafoutis. Appi tuleb meile taaskord kauplus Apelsin, kelle pakutava koogivormita oleks raske sellist maiust valmis küpsetada.
Just prantsuse köögist see meie kook pärit ongi. Täpsemalt sellisest kohast nagu Limousin, mis on mõnusalt maalähedane põllumajanduspiirkond Prantsusmaa lõunaosas. Tegu on lihtsustatult öeldes marja- või puuviljatäidisega ahjukoogiga. Umbes 19. sajandil hakkas clafoutis levima mitte ainult üle sealse maa vaid ka teistes Euroopa riikides ja paljud piirkonnad leidsid lisaks algsele täidisele (kirsid) ka midagi muud oma koogile täiteks. Kuigi paljud puritaanid lubavad ainult kirsitäidisega versiooni ’õigeks’ clafoutiseks nimetada, siis sellest me end küll häirida ei lase. Pangem nüüd vaimu valmis – läheb kokkamiseks!
Alustasin sellest, et marjasegu – pihlakad, pohlad ja mõned astelpaju marjad, vajasid puhastamist. Nokkisin viimased oksad ja lehekesed välja ning loputasin veel korra üle. Marjadele segasin sekka mett ja vaniljet ning panin need oma korda ootama.
Seejärel leidsin välja oma koogivormi – korralik paksu põhjaga vorm, milles küpsevad valmis just minu kõige maitsvamad koogid ning määrisin selle ohtralt võiga kokku. Kallasin marjad kõige täiega koogivormi – ei tasu vormi täitsa triiki täis ajada, tainale peab ka ruumi jätma.
Nüüd oligi aeg taina segamiseks. Täitsin oma truu libisemiskindla põhjaga kausi kõige vajalikuga ja hakkasin segama. Ühtlane mass on see mida tulemuseks taga ajada, minul piisas selleks kergest saumikserdamisest.
Kui segu valmis, kallasin selle lihtsalt marjadele kaela ning pistsin umbes 25-ks minutiks ahju. Tasub märkida, et kook maitseb kõige paremini just värskelt ahjust võetuna, seega nüüd oleks kõige õigem aeg oma lähedasemad sõbrad külla kutsuda.
Pärast küpsemist tasub ’i’ täht ära täpitada ei millegi muu kui vaniljesuhkruga. Abiks see käepärane sõel, mis just sellisteks ettevõtmisteks siia maailma loodud on asusin ma suhkurdama. Mõnus, justkui lumise kihigia kaetud, clafoutis laual ning külalised kahvlid peos ootamas – kõlab nagu üks tore pühapäev.
Maitsev, ei nõua suurt vaeva ning parasjagu eriline, et teha kas eraldi sündmusteks või sõpradega lõunatamiseks, clafoutis on üks väärt kook mida te kindlasti võiksite järele proovida. Täiteks kasutage mida iganes teie hing ihkab – pirnid, marjad või isegi rabarber, kõik sobivad väga hästi. Leidke aeg ja külastage ka kauplust Apelsin, leiate kindlasti oma kööki midagi, mis kokkamise veel põnevamaks teeb.
Loe lisaks ka, kuidas valmib Baski juustukook!
[…] Vaata ka, kuidas valmis pihlaka-pohla clafoutis! […]