Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 6 h 30 min
Koostisained
- 120 g apelsinimaitselisi õhukesi piparkooke (sobivad ka tavalised)
- 50 g sulavõid
- 2 L suuruses muna
- 1 karp toorjuustu (180-200 g)
- 200 ml vahukoort
- 2-3 tl piparkoogi maitseainet
- 1 tl kaneeli
- 1-2 tl riivitud apelsinikoort
- 130-150 g tumedat suhkrut
Valmistamisõpetus
- Purusta piparkoogid ja sega sulavõiga.
- Aseta puru koogivormi põhjas olevale küpsetuspaberile.
- Kreemi tegemiseks vahusta munavalged umbes veerandi koguse suhkruga.
- Teine veerand suhkrut lisa munakollastele ja vahusta ka need eraldi nõus.
- Sega toorjuust munakollasega, lisa maitseained ja sega kuni ilus ühtlane.
- Sega munakollase ja toorjuustuseguga ettevaatlikult munavalge.
- Vahusta vahukoor alles jäänud suhkruga ja sega ülejäänud seguga ning vala vormi.
- Kata vorm toidukilega ja aseta külma umbes 6 tunniks või kogu ööks.
- Tõsta 20-30 minutit enne serveerimist tavalised külmikusse.
Jääkülm piparkoogikook
Jõululauad on varsti kaetud kõiksugu maitsvate pühaderoogadega, mis oma meeldivate aroomidega meid kõiki ahvatlevad. Tore ju vaadata, kui verivorstid, jõulukapsad ja kõik muud praed hõrgutavalt lõhnavad. Kui pearoad söödud, siis hing ihaldab ikka midagi magusat. Kui kõik traditsioonilised jõuluroad on soojad toidud, siis otsustasime magustoiduks valmistada mida eriti külma – lausa jääkülma. Meil valmis jääkülm piparkoogikook, mis meeldib kindlasti kõigile magusasõpradele.
Kui nüüd päris algusest pihta hakata, siis iga koogitegu algab õigete töövahendite valimisest. Apelsini pood aitas meid ka sellel korral välja. Saime sealt mõnusa lahtikäiva koogivormi, segamisnõu ning ka mugava spaatli ning koogitegu võiski alata!
Piparkoogikook pole kindlasti nüüd sama lihtne retsept nagu piparkookide valmistamine, kuid sama midagi keerulist pole ka. Lisaks on tegu natuke põnevama retseptiga, sest kooki tuleb päris pikka aega sügavkülmas hoida. Pigem meenutab see nagu jäätise valmistamist – enne kui sööma saab hakata peab külmkapi kõrval pikka aega ootama 🙂
Kui piparkoogikook valmis sai, siis see üllatas meid oma mõnusalt erilise tekstuuriga – alguses suhu pistes selline kõva, kuid suus hakkab meeldivalt sulama. Lisaks oli igast ampsus tunda apelsinikoore tsitruselist vürtsikust.
Kui teil nendel jõuludel piparkoogitegu nagunii plaanis on, siis piparkoogikook on hea võimalus, kuidas ülejäänud piparkoogitainas edukalt ära kasutada. Küpsetage need piparkookideks, purustage ära ning tehke sellest maitsev piparkoogikook, mis kõiki teie lähedasi ja sõpru jõuluõhtul kindlasti üllatab.