Valmistamisaeg: 1 h 15 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 35 min
Taigna koostisained
8le
- 600 g OO-tüüpi jahu (kõige peenem nisujahu)
- 30 g sulatatud võid
- 200 ml hapupiima või keefiri
- 50-100 ml 40 kraadist vett
- 1 pakk kuivpärmi (11g)
- 1,5 tl soola
- 2 spl suhkrut
Kreemi koostisained
- 70 g tumedat šokolaadi
- 50 ml piima
- 300 ml vahukoort
- 1 spl suhkrut
- 1 tl vanilje suhkrut
- 2 spl mandlijahu
- Mustsõstra- ja vaarikatoormoos (hapukas)
- tuhksuhkur
Taigna valmistamisõpetus
- Sega kuivained omavahel.
- Lükka kuivained kausi seintele või äärtesse, et keskele jääks tühimik/õõnsus.
- Vala tekitatud tühimikku/õõnsusesse toasoe keefir või hapupiim ja sulatatud või.
- Nüüd hakka kuivaineid ja vedelikku omavahel segama ja kui kuivained tõmbavad vedeliku kiirelt sisse ja sulle tundub, et segu on kuiv, siis vala törts haaval sooja vett juurde ja sega, kuni see on pigem kleepuvam kui kuivem ja hakka sõtkuma kuni taigen tuleb käe küljest lahti.
- Vanaema nipp: Taigent tuleb sõtkuda 100 korda, siis on tainas valmis.
- Kui tundub, et tainas ei tule käe küljest lahti või on liiga vedel, siis võta peoga jahu juurde (vajadusel kaks) ja sõtku veel, kuni taigen tuleb nõu ja käe küljest lahti, aga samas on natukene kleepuv.
- Tee taignast pall kausi põhja ja kata paksu köögirätikuga või toidukile ja rätikuga või kergitusnõuga ja lase taignal seista 30 minutit.
- Kui 30 minutit on möödas, vajuta taignast kergelt õhk välja ja lase veel umbes 30-40 minutit kerkida.
- Võta tainas nõust välja ja tõsta taigen lahtikäivasse koogivormi ja jäta kerkima kuni ahi soojeneb (umbes 15 minutit).
- Määri enne ahju panekut peamine pind munaga ja tõsta 180-kraadisesse ahju (pöördõhuga) 20 minutiks küpsema või kuni on kuldpruun.
- Pehmema taigna saamiseks võib ahju lisada veenõu.
- Tõsta ahjust välja ja lase rätiku all jahtuda.
Kreemi valmistamisõpetus
- Sulata šokolaad ja piim ning jahuta segu maha.
- Vahusta vahukoor suhkru ja vanilje suhkruga.
- Kui vahukoor on juba peaaegu valmis, sega sisse mandlijahu.
- Vahukoor võiks olla tugevam vaht.
- Mikserda või sega jahtunud šokolaadisegu (tasub segada, muidu võib vahukoor minna võiks).
- NB: vahukoor läheb kõige paremini vahtu külmana mitte toasoojana.
Valmistamisõpetus
- Lõika kukkel kaheks või kolmeks (pigem kolmeks).
- Määri kõigepealt toormoos.
- Siis lase tordipritsist vahukoore segu ja nii kiht-kihilt.
- Aseta nagu vastlakuklitelegi müts.
- Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut.
Vastlakuklitort
Noonii. Vastlapäev pole enam kaugel, aga paraku paistab puudust tulevat ühest selle olulisest komponendist – lumest. Lumepuudust kavatsen mina kompenseerida ühe hiiglama võimsa vastlakukliga, mida võib jagada kaheksa inimese vahel või kui oled ahne – pista see kõik üksinda pintslisse. Abiks sellel suurel kokkamisel olid mulle kauplus Koduekstra ning mu enda krooniline maiasmoklus. Vastlakuklitort, siit me tuleme!
Kõht korralikult täis!
Vastlapäev oli vanarahva jaoks see viimane korralik sööma enne uue saagi korjamist ja seetõttu mängib toit sel päeval ka suurt rolli. Kusjuures ka paljud teised kultuurid tähistavad meie vastlapäevale sarnaseid pühasid – prantslaste Mardi Gras (’rasvane teisipäev’ prantsuse keeles) on üks tuntuim näide. Olgu siis ka meie vastlakuklitort toitev ja tummine.
Kõigepealt siis tainas. Segasin kuivained omavahel kausis kokku ning lükkasin segu kausi servadesse, et sinna keskele jääks väike õõnsus, kuhu valasin keefiri. Nüüd segasin kuivained ja keefiri kergelt kleepuvaks tainaks kokku ja sõtkusin, kuni see käe ja kausi küljest lahti tuli. Kui tainas liiga kuiv jääb, võib sinna pisut sooja vett lisada. Kui täpselt ei julge tunnetada taina valmidust, siis minu vanaema teadis õpetada, et tainast tuleb sõtkuda 100 korda, siis on see ka valmis.
Nüüd tuli lasta tainal pisut kerkida – tegin sellest kausi põhja ühe palli ning katsin paksu köögirätikuga ja jätsin seisma, nii umbes 30 minutit, pigistasin seejärel tainast õhu välja ning jätsin uuesti umbes pooleks tunniks kerkima. Peale seda panin taina lahtikäivasse koogivormi ja jätsin selle sinna kerkima kuni ahi soenes.
Neile kellele küpsetamine veel erilist naudingut pakub on samas seerias veel teisigi kvaliteetseid koogivorme – küll on kandilisi, küll on ümaraid.
Pöördõhuga ahi 180 kraadi peal ning tainas kerkinud, määrisin tordipealse veel munaga kokku, et sellele mõnusat läiget anda. Tort sai ahjus umbes 20 minutit kuuma, kuni oli end mõnusalt kuldpruuniks tõmmanud ning siis tõstsin selle rätiku alla jahtuma, kuniks ise kreemi tegema hakkasin. Muide, kes soovib oma tordile pehmust lisada, võib küpsemise ajaks ahju ühe veenõu tõsta.
Kreemi tegemist alustasin sellest, et segasin šokolaadi ja piima kuumal tulel üheks ning panin selle külmkappi jahtuma. Järgnes vahukoor, mille mandlijahuga tugevamat sorti seguks segasin. Jahu läks sisse siis, kui koor juba vahtu hakkas minema. Seejärel segasin vahukoore ja šokolaadisegu kokku mõnusaks kreemiks ning olingi peaaegu omadega valmis.
Üle jäi vaid tordikukkel kolmeks lõigata. Lõikude peale määrisin toormoosi ning pigistasin tordipritsist vahukoore segu. Kihtide peale läks nagu ühele õigele vastlakuklile kohane ka väike, siinpuhul hoopis hiiglama suur, müts! Enne serveerimist raputasin kõigele ka tuhksuhkrut peale – väike nipp, kasutasin selleks teesõela. Nõnda saigi minu vastlakuklitort mõnusalt tuhksuhkruse pealse.
Palju õnne vastlapäevaks!
Sobib vist nõnda soovida küll, kui laual sääraselt uhke tort, vastlakuklitort. Teed ise taina, kreemi ja võid toita korraga 8 inimest või ühe maia iseenda, mõnus. Ole varakult vasteldeks valmis – leia retseptisahtlist omale põnevaid retsepte ning kauplusest Koduekstra kõik, millest köögis puudust tunned!