Valmistamisaeg: 7 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 7 min
Koostisained
- 1 spl kuuma vett
- 1 spl lahustuvat kohvipulbrit
- 1 spl mett või tumedat suhkrut
- 2–4 spl täispiima või mandlipiima
- 4 cl espressot
- jääd
Valmistamisõpetus
- Valmista 4 cl espressot ja lase sellel jahtuda.
- Tõsta lahustuv kohvipulber kaussi.
- Lisa pruun suhkur ja vala peale vesi.
- Vahusta lahustuv kohv tugevalt vispeldades, kuni segu on ühtlaselt vahus.
- Tõsta serveerimiseks klaasi jääd ja vala espresso sinna peale.
- Seejärel vale ettevaatlikult piim.
- Kõige viimasena tõsta lusikaga peale vahtu aetud kohv.
- Kaunista kohviubadega.
Vahustatud kohv
Tuntud klišee ütleb, et igas halvas asjas on peidus ka midagi head, on lihtsalt meie asi osata või tahta seda näha. Nõnda oli minu arvates ka kogu selle neetud koroona jamaga. Ühtäkki oli kõigil aega avastada ja uurida, mida maailm pakub, ning tuli välja, et ühes kauges maailma otsas oli peidus vahustatud kohv, mida tuntakse ka Dalgona kohvi nime all. Kuidas seda teha ja mida täpsemalt vaja läheb, selle teeme koos kauplusega Apelsin ka selgeks.
See jook, mida mõni täiesti kohaselt ka karantiini kohviks nimetab, on tegelikult juba pikki aastaid olnud populaarne Indias, Kreekas ja isegi Liibüas, kuid üleilmse tuntuse sai see hoopis tänu ühele Korea näitlejale. Nimelt oli viimane Macaus, kui ühes sealses kohvikus aega surnuks lüües joogi enda jaoks avastas ning selle sotsiaalmeediasse ka üles postitas. Nii see kulutuli süttis. Põhjus, miks see vahustatud kohv omale Dalgona nime sai, tuli sellest, et too Korea näitleja tundis selles Dalgona-nimelise maiuse maitset.
Kohvi vahustamiseks on vaja näha natuke vaeva – see tuleb käsitsi vahtu kloppida, ja siin kulub marjaks ära üks korralik vispel. Selliste pisut vaevarikkamate köögitoimetuste käigus saab tegelikult väga hästi aru, milline vahe võib isegi sellisel lihtsal asjal – nagu vispel seda on – olla. Mina olen oma Brabantia vispliga väga rahul – püsib väga mugavalt käes ning on täpselt õigesti tasakaalustatud, et kõiksugu vispeldamised mugavad oleks.
Lisaks sellele on tarvis ka üht väiksemat kaussi, mille sees kohv vahtu kloppida. Kindlasti peaks see olema läbipaistvast klaasist, et saaksid näha, kui mingi osa veel vahustamata on jäänud. Selle joogi juures mängibki just see vahtu löödud kohvipuru kõige suuremat rolli.
Viimaseks asjaks on muidugi mõni ilus klaas, kus jooki serveerida. Nagu kõiksugu muude asjade puhul, millega olete vaeva näinud, tuleb ka selle joogiga pisut eputada ja seda saab teha vaid ühes kaunis läbipaistvas joogiklaasis. Tavaliselt olen harjunud seda pisut kangemate maitseelamuste tarvis kasutama, kuid selline väärt vahustatud kohv sobib sinna ka suurepäraselt.
Kes soovib, võibki jooki lisada pitsi või paar valget ning seda sel viisil nautida. Igatahes soovitan teil järgi proovida ning ka endale see vahustatud kohv valmis kloppida. Kui köögis midagi puudu, siis kauplusest Apelsin saate selle kindlasti kätte. Nüüd, kokkama!