oreo toorjuustukook

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 8 h 30 min

Koostisained

  • 300 g valget šokolaadi
  • 480 g Oreo küpsiseid – sobivad muud šokolaadiküpsised, mille vahel on vaniljekreem
  • 300 ml vahukoort
  • 350 g toorjuustu
  • 1 tl vaniljesuhkrut või pastat
  • 2 spl tuhksuhkrut
  • 45 g võid
  • kaunistuseks tumedat šokolaadi

Valmistamisõpetus

  1. Põhja tegemiseks purusta üks pakk šokolaadiküpsised köögikombainis ja lisa sulavõi ning sega, kuni küpsisepuru on võiga segunenud ühtlaseks massiks.
  2. Vooderda 20–22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisepuru mass ühtlaselt vormi põhja. Aseta vorm külmkappi seni, kuni valmistad kreemi.
  3. Kreemi tegemiseks sulata valge šokolaad.
  4. Vahusta kergelt toasoe toorjuust tuhksuhkru ja vaniljega.
  5. Sega sulatatud ja jahtunud valge šokolaad toorjuustuga (ära kasuta miksrit).
  6. Vahusta vahukoor keskmiseks vahuks ja sega (ära kasuta miksrit) toorjuustu-valge šokolaadi sisuga. Lisa üks pakk (u 175 g ) tükeldatud šokolaadiküpsiseid ning vala kreem küpsisepõhjale. Seejärel silu ühtlaseks.
  7. Jäta kook ööks külmkappi.
  8. Eemalda ümbris ettevaatlikult ja eralda kreem ettevaatlikul noaga aidates. Aseta järelejäänud pakk küpsised püstiselt tordile ühtlaste vahedega ja jäta 2–3 küpsist, et puistada tordi keskele pisut puru. Lisa riivitud / noaga kraabitud šokolaadipuru kaunistuseks.

oreo toorjuustukook

Oreo toorjuustukook

Minu jaoks on Ameerika ikka geniaalne, kui arvestada, palju ma oma retseptides sellest kõikide võimaluste maast inspiratsiooni olen saanud. No ja Oreo toorjuustukook on lihtsalt üks järgmine suurepärane leid. Võibolla on see seotud sellega, et ma olen lihtsalt suur Oreo fänn, aga teisalt ka seepärast, et mulle maitseb juustukook. Võta nüüd kinni, kumb see kaalukam on. Ja seekordki ma ei saanud mööda vaadata oma suurest abilisest, kes pidevalt mu köögis põhja laob – kauplus Apelsin.

oreo toorjuustukook

Minu üllatus oli suur, kui sain teada, kust toorjuustukook alguse on saanud. Esimestest toorjuustukookidest on kirjutatud näiteks juba 5. sajandil e.Kr Antiik-Kreekas, veidi moodsamatest aga 1390. aasta Inglismaal. Enne kui Ameerikas hakati tänapäevaseid toorjuustukooke valmistama 19. sajandi lõpus, arvati, et inglased on siiski „modernsele“ toorjuustukoogile alusepanijad. Küll aga toob tänase koostisega Oreo toorjuustukook minu arvates selle tiitli siiski Ameerikale.

oreo toorjuustukook

Kuigi sellel korral ahju ei ole vaja kuumaks kütta, siis on minu arsenalis seekord ikkagi midagi, mis kannatab vabalt ära ka kuumuse – lahtikäiv koogivorm. Mis mulle selle puhul oluliselt meeldib, on nende tugevus ja vastupidavus, samuti ei voola sealt vedelikud välja, sest põhjaserv on renniga. Kuna põhjasid on elus kraabitud küll, siis selle vormiga probleemi ei ole, sest pind on mittenakkuv.

oreo toorjuustukook

Küll aga millega alatasa natuke mässamist ette tuleb, on küpsetuspaber koogivormi põhjas. Teate ju küll, et vahel see jääb lopergune ja ebatasane ning siis peab seda teinekord jälle parajaks lõikama, kui silma järgi valesti mõõdetud. Tegelikult on mitu erinevat moodust, kuidas küpsetuspaber kontrolli alla saada. Üks võimalus on osta valmis lehed, mis siis koogivormi järgi parajaks lõigata ja sisse vormi põhja toppida. Minu Oreo toorjuustukook tuli äärest ja põhjast kena sile, sest ma lõikasin paberisse sisse väikesed sälgud (nagu päike), mis kenasti koogivormi seinaga ühtisid. Proovige järele, kui enne pole teinud.

Vahel on mu moto „jäta mikser, võta vispel“, et saavutada ideaalset tekstuuri. Seekord vispeldasin üsna ettevaatlikult, sest kui liiga jõuliselt vahustada, ei saa toorjuust, valge šokolaad ja vahukoor konsistentsilt õige. Pealegi ei näe mikseriga korralikult, mis seisus kreem on. Vispel on siin minu lemmikvalik, et valmiks suurepärane Oreo toorjuustukook.

Nn kirss tordil on seekord šokolaadipuru, mille aitas sinna kukutada riiv. See on muuseas üks mu viimase aja lemmikasju, sest ametlikult ei olegi kõnealune riiv šokolaadi riivimiseks mõeldud, vaid tegelikult laimi, sidruni või mõne kolmanda tsitruselise jaoks. Aga nagu öeldakse – köögis tasub olla loominguline.

oreo toorjuustukook

Kellel veel vajaminevaid köögitarvikuid ei leidu, siis Apelsin on nõus oma abikäe ulatama. Minu Oreo toorjuustukook tuli igatahes täpselt selline, nagu ma arvasin, et see olema peab – mõnusalt magus ja Oreone. Tehke nüüd ise ka!

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here