glögi

Karged talvele lähenevad tubased õhtud on kohal ja jõuludki on juba käega katsutavad. Mis täiustaks jõuluootust ja kodus mõnulemist paremini, kui klaasike aroomikat kuuma või hoopis talviselt jäist glögi? Tänavustel pühadel on ilmselt koduseid õhtuid rohkem kui väljas käimist – seega miks mitte luua omale õhtuti väikestviisi idülliline olelemine ja proovida ära võimalikult palju erisuguseid hõõgveine! Teeme sulle alustamise veidi lihtsamaks ja võtame testimisele glögi sortimendi neli silmapaistvat tegijat. Ehk leiad siit oma lemmikugi!

glögi

Alustame klassikalise Vana Tallinna Glögiga. Vana Tallinn Glögi on olnud mitmeid aastaid Eestis enimmüüduim ja armastatuim glögi. Tegemist on Vana Tallinna ja kvaliteetse punaveini kooslusega, mis sobib hästi külmadeks talveõhtuteks ning peolauale just pühadeperioodil. Mõnusalt hapukas ja vürtsirikas glögi mitte ainult ei maitse hästi, vaid ka lõhnab väga imeliselt. Vana Tallinna hõrk rummi maitse kerkib hõõgveinis täpselt parajalt esile ega domineeri liialt.
Jõulupunast klaaspudelit ilmestab kaunis pühadeteemaline paberetikett, kus võib silmata kaneeli, tähtaniisi, vanilli ja tsitruseliste illustratsioone – eelnimetatud maitselisandid leiame mõistagi ka pudeli seest!

glögi

Vana Tallinna Glögi soovitame serveerida eelkõige kuumalt, täiustades seda rosinate, pähklite, kaneelipulkade ja apelsiniviiluga.

glögi

Teiseks testitavaks glögijoogiks on Põhjamaade traditsiooniline ja armastatud Blossa. Väidetavalt võib Blossat pidada suisa glögi sünonüümiks. Esmajoones tunneb koheselt Blossa tugevat ja mõnusalt aromaatset lõhna, milles võib tajuda mündi ja erinevate vürtside maitsekat kooslust. Blossa puhul ei kohta tavalist tummist glögilikku mekki – pigem meenutab see väga rikkalikku puuviljast münditeed, mis on kombineeritud valge veini, kardemoni, nelgi ja ingveriga.

glögi

Blossa teeb põnevaks asjaolu, et seda sobib juua nii kuumalt kui ka külmalt. Kuuma (70°C) serveerimise korral sobib glögi madalamasse klaasi, lisandiks rosinad ja mandlid. Külma glögi võiks serveerida pikemasse joogiklaasi, täiustatuna jääkuubikute ja apelsiniviiluga. Retseptisahtli fotograaf Anna pole kunagi suur glögisõber olnud, see-eest sai ta korraliku maitseelamuse, kui proovis Blossat külma kokteili kujul. Mina (retseptisahtli kokk Margit) soovitan serveerida külma glögi ka koos vahuveini, cava, prosecco või šampanjaga hoopis vahuveini klaasist!

glögi

Järgmiseks võtsime ette A. Le Coq Imperial Glöggi alkoholi ja alkoholivabad hõõgveinid. Alkoholisisaldusega glögi on tavapärasest marjasem ja hapukam. Maitseomadustelt domineerib must sõstar ja nagu ühele pühadejoogile omane, on tunda ka kardemoni, nelgi, kaneeli ja sukaadi vürtse. Aroomilt tulevad hõõgveinis esile tuttavad jõuluürdid, kus omavahel kombineeruvad magusus kui ka ürdisus.

Klassikaline hõõgvein A. Le Coq Imperial Glögg on pidulikus ja jõululikus 0,75L klaaspudelis, sobitudes igale peolauale.

glögi

Õnneks on mõeldud ka nende peale, kes alkoholi tarbida ei soovi! Alkoholivaba glögi on valmistatud mustikatest, mis väljendub nii lõhnas kui ka maitses. Retseptisahtli sõbrad toovad välja, et see Glögg pole nii magus, kui tavaliselt kipuvad hõõgveinilised olema. Maitsed on parajalt tasakaalus ja mõjuvad värskendavalt. Alkoholivaba Glöggi võib sarnaselt Blossale serveerida nii külmal kui ka kuumal kujul. Meile meeldis kõige enam siiski kuumalt, segatuna mandlite ja rosinatega – no, et oleks ikka külma ilmaga mõnus klaasikest embuses hoida! Soovitame nii alkoholi kui ka alkoholivaba Glöggi traditsiooniliste jõulumaiustuste, ühe tummise šokolaadikoogi või kokteilisuupistete kõrvale.

Siit peaks nüüd küll iga glögihuviline vähemalt ühe meelepärase hõõgveini oma õhtusse leidma. Peamine soovitus oleks nad muidugi kõik ära proovida, sest oma maitsemeel on kuningas!

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here