köögivilja-läätsepada

29Valmistamisaeg: 15 min

Küpsetamise aeg: 20 min

Kokku kuluv aeg: 35 min

Koostisained

Valmistamisõpetus

  1. Vala potti puljong ja lisa 2 pakki läätsesegu.
  2. Lase keema ja maitsesta küüslaugu ürdisegu, soola ja pipraga.
  3. Keera kuumus väiksemaks ja lase vaiksel tulel umbes 20 minutit küpseda.
  4. Kui juurviljad ja läätsed on pehmed, on hautis valmis.
  5. Serveeri värskete ürtidega.

köögivilja-läätsepada

Köögivilja-läätsepada

Köögiviljad on paljude suurepäraste toitude nurgakiviks, sest nad on maitsvad, toitvad ja tervislikud. Tavapäraselt süüakse köögivilju lisandiga, olgu selleks siis näiteks kartul, riis või tatar. Kui aga eelmainitud on pisut ära tüüdanud, tasub kaaluda ka teisi huvitavaid teraviljalisi, näiteks läätsesid. Läätsed on väga toitaineterikkad ning sisaldavad vähe kaloreid. Härmavili on loonud võimaluse küpsetada üheskoos läätsed ja köögiviljad ehk tutvustanud poeriiulitele oma uut toodet, mille tulemusel valmib maitsev köögivilja-läätsepada.

Läätsed pärinevad liblikõieliste sugukonnast. Kümnest läätse perekonna liigist kasvatatakse aga peamiselt vaid ühte söömiseks – harilikku läätse. Kõige varasemad läätse arheoloogilised leiud pärinevad Kreekast, vanemast kiviajast ja keskmisest kiviajast ehk umbes aastast 13 000 eKr. Läätsed kodustati põllumajanduslikult esmakordselt Lähis-Idas, kust need üle maailma seejärel levima hakkasid. Tänaseks on turul peamiselt kollased, punased, mustad ja rohelised läätsed, millest viimased on köögivilja-läätsepada põhilised koostisosad.

Läätsede söömiseks on põhjuseid mitmeid: nendes on palju valke, mineraalained ja samuti on nad vitamiinirikkad. Sageli valmistatakse läätsedest suppe, putrusid ja pajaroogasid. Ideaalselt sobivad nad ka salatisse ja lisandiks liha kõrvale. Läätsesid on tõeliselt hea kombineerida köögiviljadega ja Härmavilja köögivilja-läätsepada olemus just selles kombinatsioonis seisnebki. Segu koostisse kuuluvad porgand, suvikõrvits, rohelised läätsed, brokoli, lillkapsas, rooma aeduba, punane paprika ja punane sibul. Rooma aeduba on siinkohal väga unikaalne toiduaine, mis lisab segule hulganisti omapära.

köögivilja-läätsepada

Suvel tuleb tihti ette õhtuid, kus söögiisu on vähem ja kuna päeval on palju muid tegemisi, siis ei ole jaksu köögis aeganõudvaid sööke valmistada. Seepärast on sellisel ajal köögivilja-läätsepada täiuslik valik, et kõhud kenasti ära toita. Kahest pakist Härmavilja läätsesegust saab söönuks kogu pere. Soovitan kindlasti lisaks soolale ning piprale lisada läätse- ja köögivilja segule ka ürte.

Kui hindad oma aega ja mugavust ning soovid siiski saada lõunaks või õhtuks korraliku kõhutäie, on köögivilja-läätsepada igati eesmärgipärane valik. Naudingut pakub see tervislik pada nii eraldiseisva kui ka kõrvalroana, seega soovitan algul proovida pada ilma lisandita ning siis juba panna oma fantaasia tööle ning kombineerida uusi maitseid!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here