Risotto kukeseentega

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

 

Koostisained

  • 300 g kukeseeni
  • 1 keskmine shalotsibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 300 g risotoriisi näiteks arborio
  • 150 ml Chardonnay veini
  • 25 g võid
  • 3 spl oliiviõli
  • 100 g värskelt riivitud parmesani
  • 1 L köögivilja või kanapuljongit

Valmistamisõpetus

  1. Puhasta ja haki sibul ning küüslauk.
  2. Pane paksema põhjaga potti 2-3 spl oliiviõli ja prae keskmise kuumusega pehmeks.
  3. Lisa puhastatud ja tükeldatud kukeseened. Kuumuta kuni vedelik on aurustunud.
  4. Lisa riis ja kuumuta aeg ajalt segades läbi.
  5. Lisa kolmandik veinist ja neljandik puljongit, sega kuni vedelik on riisi imbunud ja lisa sama kogus nii veini kui puljongit. Sega kuni vedelik on sisse imbunud ja lisa seejärel jällegi nii vein kui puljong.
  6. Korda kuni kogu vedelik on lisatud ja kuumuta riisi kuniks see on al dente. Kui segu tundub liiga paks, lisa veidi toasooja vett.
  7. Lisa pool parmesanist ja soovi korral värskelt hakitud petersell ja till.
  8. Ülejäänud parmesan raputa peale vahetult enne serveerimist. NB! Serveerida tuleks kohe, sest riis jätkab küpsemist.

Risotto kukeseentega

Risoto kukeseentega

Lehed on võtmas hoopis teist jumet ning on muutunud oma tavapärasest roheliselt oranžikas punaseks. Sedapuhku võib eeldada, et kõik on oma salajased seenepaigad tühjaks kamminud ning varud täiendanud. Mida nende seentega küll peale hakata? Retseptisahtli kokad otsustasid oma äsja korjatud kukeseened sügavkülmast välja võtta ning valmistada risotot kukeseentega, mis tihtipeale osutub suuremaks väljakutseks kui esialgu oodata oskab.

Risotto kukeseentega

Kuigi tänapäevane risoto põhineb peamiselt Itaalia traditsioonidel, ulatuvad selle juured tagasi iidsesse Rooma. Roomlased kasvatasid riisi, mida kutsuti “oryza”, sellest spetsiifilisest riisist valmistati esimesed risotolaadsed road. Risoto riis, mida tunneme praegu, arenes välja Veneetsias. 15. sajandi lõpul jõudis riis läbi kaupmeeste Aasiast Veneetsiasse ning sellest sai kiiresti populaarne toiduaine. Risoto retseptid ja valmistamistehnikad kujunesid välja Põhja-Itaalias, Lombardia ja Piemonte piirkondades. Neis piirkondades oli sobiv kliima riisi kasvatamiseks ja see sai kohalike elanike toidulaual oluliseks osaks. 20. sajandil levis risoto ka väljapoole Itaaliat. Tänu itaalia restoranide ja kokakunsti levikule sai risotost rahvusvaheliselt tuntud roog.

Risotto kukeseentega

Risoto on tõeline Itaalia köögi pärl, mis on võitnud südamed oma rikkaliku maitse ja kreemja tekstuuri poolest. Selleks, et tuua esile risoto rikkalikud maitsed, tuleb kasutada ainult parimaid tooraineid. Meie lisasime oma risotole Chardonnay veini, Yali Wild Swan Chardonnay. Veini aroom on väljendusrikas ja värske, tunda on mineraalsust ning erinevaid troopilisi vilju nagu ananass, papaia ja mango. Maitselt on vein pehme, keskmise täidlusega, hästi tasakaalustatud vein, millel on pikk värske ja puuviljane järelmaitse, mis lisab roale restorani väärilise maitse.

Risotto kukeseentega

Risoto sobib imeliselt absoluutselt igale peolauale, roa prestiižne maitse ja välimus lööb iga külalise pahviks. Küll aga sobib see ka tavaliseks õhtusöögiks, peale selle, et risoto on üks maitsvamaid riisiroogasid, on see ka väga toitev. Laupäeva õhtu on perfektne aeg, et võtta ette üks katsumus ning valmistada perele risotot.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here