lõhe retsept Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 5 min

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 20 min

Mõnus ja värske lõuna- või õhtusöök. Kala on kerge, kuid väga toitev, mis sobib hästi ka figuurisõpradele. Selles menüüs on vähe kaloreid, et pärast pühadenuuma jälle korralikult taastuda.

Kalade toiduenergia sisaldus ehk kalorsus jääb enamasti 80-200 kilokalori vahele 100 grammi kala kohta. Seega on kala võrdlemisi madala kalorsusega toitainete allikas, kuid sisaldab seejuures palju-palju kasulikku – suures koguses valku, rasvhappeid jm. Ühtlasi aitab kalarasv mõningatel vitamiinidel paremini organismis omanduda. Just seetõttu tasub kala kõrvale serveerida vitamiinirohket salatit (sest just siis saab keha kõik vajalikud vitamiinid värskest toidupoolisest kätte).

Salatit saab maitsestada mitmeti, kuid seekord valisime salatile kaaslaseks balsamicokreemi (palsamikreem). Paljud on meilt juba küsinud, et mis see üldse on. Vot selline see välja näebki. Balsamicokreem on paks ja tihe, tavaline palsamiveiniäädikas on happelisem ja vedelam. Muide, Selveris on müügil ka neid kreeme erinevate maitsetega, näiteks maasika, BBQ ja sidruni.

Mida suurema kala tüki valid, seda toekam see roog tuleb. Kasutada või vastavalt eelistusele kas lõhe või forelli. Põnevust lisavad juurde wasabi seesamiseemned, kuid neid pole kerge leida, seega võib täiesti julgelt kasutada ka tavalisi seesamiseemneid, mis on kättesaadavad nii maitseainepurkides kui ka kilepakendis.

Kala tehes on kindlasti oluline seda kogu aeg jälgida, sest muidu on oht see üle küpsetada, see tähendab, et kala tuleb kuiv. Kui kala on kergelt seest roosakas, on tulemus kõige parem.

Kellele kala ei meeldi, siis võib selle asendada ka kanafileega.

Kala krõbeda kooriku ja wasabi seesamiseemnetega

lõhe Retseptisahtel

Koostisained

  • wasabi või tavalised seesamiseemned
  • 800 g lõhe või forelli
  • soola
  • pipart

Salat

  • maasikad
  • noored peedipealsed
  • tavaline salatimix
  • 1 tl mett
  • 1 tl sidrunimahla
  • 1 spl õli
  • soola
  • pipart
  • balsamicokreemi

Valmistamisõpetus

  1. Lõika kalafilee u 200 g tükkideks.
  2. Maitsesta soola ja pipraga ning prae kala keskmisel kuumusel panni peal nahk ülespoole.
  3. Kui pool kala on peaaegu küps, keera teistpidi.
  4. Siis võid pannile lisada ka tüki võid, see annab maitset juurde.
  5. Kui näed, et viimane kala triip on tumedam, võta kuumus ära ja pane pannile wasabi (või tavalised) seesamiseemned ja aseta kala õrnalt nende peale ning liiguta kala edasi-tagasi, et seemned kala külge jääks.
  6. Jäta kala pannile seisma.

Salat

  1. Peotäis peedipealseid ja peotäis salatimixi.
  2. Sega meest, sidrunimahlast, õlist, soolast, piprast ja balsamicokreemist kokku kaste. Soovi korral võid lisada ka tšillit.
  3. Sega kaste salatiga.
  4. Lõika peale maasikaid ning nirista kõige peale veel korra balsamicokreemi.

Märkmed

  1. Kui tahad kala küpsemist kiirendada, pane enne ümber keeramist pannile kaas peale.
  2. Kala küpseb kokku umbes 15 minutit. Kuid pea meeles, et mida paksem kala, seda kauem küpseb. Pigem jälgi kala ise ja vaata, et see jääks keskelt kergelt roosakas, siis on see mahlane ja hea, muidu küpseb üle ning jääb kuivaks.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here