Sel kuul soovin koos Rasmusega teile tutvustada ühte superhead valget veini. Degusteerijaks oli Rasmus, kuna tema on ju meie veiniguru. See valge vein on pärit Prantsusmaalt, ühest vanimast veinipiirkonnast. Le Grand Noir Sauvignon Blanc on saanud ka Nautimuse märgi. Tegemist on värske ja puuviljase veiniga, mille viinamarjasordid (Sauvignon Blanc 97%, Marsanne 3%) on ühed levinumad Lõuna-Prantsusmaal. Le Grand Noir’i toob Eestis maale Liviko.
Kui rääkisin viimati teile, et veinid jagunevad Uue ja Vana Maailma veinideks, siis see valge vein on kombinatsioon mõlemast. See tähendab, et veini valmistamise protsessi käigus lisatakse vanadele viinamarjadele juurde täiesti uusi ja värskeid marju. Veini pudelile on joonistatud must lammas, mis on selle brändi tunnuseks ning on iga pudeli peal. Sellepärast ütleb ka Rasmus selle veini kohta “lambavein”. Rasmuse sõnade järgi, on tegemist väga kvaliteetse veiniga ning Le Grand Noir veinidega ei lähe kunagi alt.
Sauvignon Blanc tähendab, et tegu on väga värske, mahlase ja kerge tekstuuriga veiniga, mille järelmaitse on pikk ja tsitruseline. Veini aroomis on tunda küpseid rohelisi karusmarju, rabarbereid, rohusust ja värskeid ürte. Just Marsanne viinamarjasort lisab seda värsket rohusust. Tunda on sparglit, rohelist melonit, õuna, rabarberit ja nõgeselehti koos värske tsitruselise happesusega. See valge vein sobib suurepäraselt lihtsalt ise nautimiseks ning ei pea olema tingimata söögi kõrvale joomiseks. Eriti mõnus on nautida seda palaval suveõhtul jääga serveerituna. Tegelikult peabki valgeid veine serveerima jahedalt. Paljud aga ei taha jääkuubikuid lisada, kuna sulades need muudavad veini maitset. Sauvignon Blanci puhul maitse muutub lihtsalt mahedamaks.
Kui rääkida siiski, et milliste toitudega see valge vein sobib, siis eriti hästi eelroogade ja suupistete juurde ning kõige enam serveeritakse seda kalatoitude kõrvale. Eelroogadest võiks sobida värsked salatid, tugevamaitselised juustud, nagu näiteks kitsepiimajuust. Meiegi oleme valmistranud päris mitmeid suupisteid ja pearoogi kalast – bruschettad ja tiigerkrevetid, mille juurde sobib väga hästi valge vein. Pearoogadest aga veel risotod ja pastad.
Vaata ka teisi veinisoovitusi!
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.