Pelmeenid

Valmistamisaeg: 1 h

Küpsetamise aeg: 10 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 10 min

Koostisained

Tuleb umbes 100 tk

  • 0,5 kg nisujahu
  • 1 muna
  • 200-250 ml jääkülma vett
  • 75% loomaliha
  • 25% sealiha
  • 2 väiksemat sibulat
  • 1 küüslauguküüs
  • Soola
  • Pipart

Valmistamisõpetus

  1. Sõelu jahu tööpinnale kuhja.
  2. Tee jahu kuhja otsa auk ja pane sinna muna.
  3. Sõrmitse jahu ja muna kokku ning hakka vaikselt lisama vett.
  4. Mudi hoolega, et hakkaks tekkima tainas.
  5. Sõtku tainas käte vahel ühtlaseks palliks.
  6. Tainas ei tohiks käe külge kleepuda ja seda peaks saama lõigata nagu võid.
  7. Seejärel raputa tööpinnale jahu ja rulli taignast vorstikesed.
  8. Lõika taignavorstist jupikesed ning rulli taignarulliga need lapikuks, aga need ei tohiks olla liiga õhukesed.
  9. Võta pelmeenivorm ja suru vormiga taignast ring.
  10. Sega omavahel hakklihad ja riivi sisse sibul ja küüslauk.
  11. Maitsesta hakkliha soola ja pipraga.
  12. Sega ja sõtku hakkliha tihkeks palliks nii, et see ei jääks vedel.
  13. Tõsta taignaring pelmeenivormile ning tõsta hakklihatäidis lusikaga taigna keskele.
  14. Vajuta vorm kokku ja saadki ilusa pelmeeni.
  15. Keeda pelmeenid ja serveeri koos hapukoorega, mille peale raputa ürdisegu.
  16. Pelmeenide peale võib raputada ka rohelist.

Nipp: Pelmeene võib keeta puljongis ja ka koos puljongiga serveerida. Soovi korral võib puljongisse lisada seeni.

Pelmeenid

Isetehtud pelmeenid

Vahel enne pelmeenide söömist tekib mõte, et kust see retsept üldse pärit on. Pelmeenid on tegelikult vene, ukraina ja teiste slaavi rahvaste rahvustoiduks. On ka teada, et Venemaal söödi pelmeene juba 16. sajandil ning seda maitsvat toitu süüakse siiamaani.

Kuna meile meeldib katsetada, siis mõtlesime teha värskelt oma valmistatud pelmeene, mis tundus meile väikest challengit pakkuvat. Mõtlesime kiire ja kerge lahenduse, kuidas saada neile võimalikult ilus kuju ja selleks saime me kõik vajaliku poest Apelsin, sest neil olid täiesti olemas pelmeenivormid kolmes erinevas suuruses väike, keskmine, suur. Lisaks kasutasime ka nende taignarulli ja rullimiseks mõeldud valget alust. Kõik need köögitarvikud tegid meile kokkamise palju lihtsamaks ja nauditavamaks.

Tegime siis valmis taigna ja rullisime taigna laiali, kasutasime vorme, et teha pelmeeni ringid, lisasime vahele hakkliha ja lükkasime vormi kokku. Ja nii tegime mitu korda, kuni oli piisav kogus pelmeene valmis. Tänu nendele vormidele tulid kõik pelmeenid välja ilusa kujuga ja võrdsed ning sellepärast on neid hea küpsetada, sest sel juhul valmivad kõik samal ajal.

Pelmeenid valmis, serveerisime kõrvale hapukoort ürtidega ja rohkem tegelikult polegi vaja. Natukene võib raputada pelmeenidele peale ka rohelist. Leidsime Gastrolinkist pelmeenide serveerimiseks eriti laheda poti, mis on praegu väga moes. Potil on ka lahe kaas, mille saab pelmeenidele peale panna, et need külmaks ei läheks. Hapukoore serveerisime sellises väikses dipikastme jaoks mõeldud punases topsis.

Oma tehtud maitsevad palju paremini kui poest ostetud pelmeenid ning katsetamise käigus saime aru, et neid ei olegi nii raske teha kui algul tundub. Need tulid välja ülimaitsvad ja sellepärast said kausid ka ruttu tühjaks.

Step-by-step õpetus

  1. Lõika taignavorstist jupikesed.

Pelmeenid

2. Rulli jupikesed lapikuks ja suru vorm taignale.

Pelmeenid

3. Eemalda ülejääv tainas.

Pelmeenid

4. Tõsta hakklihasegu taignale.

Pelmeenid

5. Suru pelmeenivorm kokku.

Pelmeenid

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here