Sokolaadikook Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

Alustan kiire ülestunnistusega – tegelikult on see kook täiesti vahukommideta. Nimetus on tulnud hoopis lõplikust maitseelamusest, tekstuurist, ja koogi lõkke-vahukommilikust välimusest. Igal juhul, semantika kõrvale jättes, jätkame kindlameelselt emadepäevatemaatikaga ja soovitame sedagi maiust tuleval nädalavahetusel küpsetama hakata.

Seekordne magustoit on küll uhke välimusega, kuid retsept iseenesest on meile iseloomulikult lihtsalt valmistatav. Koogipõhja valmistamiseks läksime lihtsa vastupanu teed ja kasutasime šokolaadikeeksipulbrit, millele lisasime omakorda üsna väikeste tükkidena poole tahvli jagu tumedat šokolaadi. “Vahukommi”-osa moodustas tugevaks vahuks löödud magustatud munavalgesegu, mis ahjus mõnusalt vahukommise tekstuuri omistas, ja kõige tipuks dekoreerib kooki üks tõeliselt hõrk tumeda šokolaadi ganache. Imelihtne, imemaitsev.

Seega tasub nädalavahetusel ikkagi kuskilt aega kokku kraapida – kas tunnike vähem põõnates või niisama lösutamisaega vähendades – ja emale midagi tõeliselt hõrku ja ilusat valmistada.

Šokolaadikook

Kook Retseptisahtel

Koostisained

  • Tahvel tumedat šokolaadi (nii 200g)
  • 1 pakk šokolaadikeeksi/koogi pulbrit
  • Vett ja õli vastavalt pulbri vajadustele
  • 1 tahvel tumedat šokolaadi
  • 4 munavalget
  • 1tl sidrunimahla
  • 80g suhkrut
  • 3spl vahukoort (vajadusel enam)

Valmistamisõpetus

  1. Tee vastavalt šokolaadikeeksi/koogi pulbri juhistele vee ja õliga valmis keeksisegu, lisa poole tahvli jagu šokolaaditükke.
  2. Laota ümmargusse ahjuvormi (paarikümne sentimeetrine diameeter sobiks siinkohal kõige paremini) küpsetuspaber ning tõmba paberi ääred kergelt üle rapsiõliga. Vala segu ahjuvormi ja küpseta 180 kraadi juures u. 25 minutit.
  3. Kui kook küpseb, vahusta ära munavalged koos näpuotsatäie soolaga ja teelusikatäie sidrunimahlaga. Vahustamise ajal lisa järk-järgult 80g suhkrut ja jätka kuni moodustub tihke, tugev vaht, mis kaussi kallutades ei voola.
  4. Tõsta kook ahjust välja jahtuma ning pööra ahi grillrežiimile. Kergelt jahtunud koogile pane peale munasegu, ühtlusta ning tõmba lusikaga pinnale väikesed ‘tipud’ – need annavad koogi küpsedes mõnusa tekstuuri ja karamelliseeritud maitse. Küpseta grillrežiimil u. 3 minutit, tehes kindlaks, et koogile jääks kaunis karamelliseerunud toon.
  5. Tõsta kook ahjust välja jahtuma.
  6. Šokolaadi-ganache’i tegemiseks kasuta bain marie’d. Sulata alles jäänud pool šokolaaditahvlit ning sega sellesse vahukoort – küllalt, et segu jääks siidjas ja särav.
  7. Piserda-kalla ganache koogile ja serveeri kohe.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here