Valmistamisaeg: 2 h 15 min
Küpsetamise aeg: 1 h
Kokku kuluv aeg: 3 h 15 min
Koostisained
- 300 g sealiha küljetükki koos kondi ja kamaraga
- 1 tl soola
- 1 tl pruuni suhkrut
- 1 tl paprikapulbrit
- Musta pipart
- 1-2 šalottsibulat või 1 keskmine punane sibul
- 2 küüslauguküünt
- 1 pudel Kochi Tammevaadi Imperial Stout õlut
- Rosmariini oksa
- 1 suur bataat
- Oliivõli
- Feta juustu maitse järgi
- Jõhvikaid maitse järgi
Valmistamisõpetus
- Määri liha mõlemast küljest maitseainetega (sool, pruun suhkur, paprikapulber, must pipar) ning kata liha kile või fooliumiga.
- Pane liha külma 1-2 tunniks.
- Võta liha enne ahju panemist külmkapist välja ja hoida seda veidi toatemperatuuril.
- Pane liha sellise suurusega vormi, et igast küljest jääks 2-3 cm vaba ruumi.
- Purusta 2 küüslauguküünt, lõika 1-2 šalottsibulat või 1 keskmine punane sibul pooleks ja aseta liha juurde vormi.
- Vala õlu peale nii, et liha oleks kaetud ja pane toit eelsoojendatud pöördõhuga 180 kraadisesse ahju keskmisesse vahesse.
- Küpseta umbes 50 minutit kuni 1 tund või kuniks liha on pehme ja õlu on vähenenud umbes poole peale.
- Soovi korral võid vahepeal lisada veidi vett, et kaste jääks mahedam.
- Kaunista liha värske roosmariini oksaga.
- Lõika bataat umbes 2 cm kuubikuteks, aseta küpsetuspaberile, vala alla veidi vett ja vala oliivõliga üle.
- Maitsesta soola ja pipraga (soola pane vähem, sest feta on soolane) ja pane ahju 30 minutiks.
- Võid asetada ka liha alla 20 minutiks ja siis tõsta liha peale, et bataat pruunistuks.
- Murenda fetajuust ja puista üle bataadikuubikute ning lisa jõhvikaid.
Krõbeda koorikuga sealiha õllemarinaadis
Päevastest toimetustest on kõht mõnikord ikka väga tühi. Mõtlesime valmistada õhtuks toekama ning ikka kõhtu täitva ahjuroa. Ideaalne selliseks olukorraks on valmistada sealiha. Seadsime sammud Sadama Turule. Seal on laia valikuga lihalett ning mis kõige tähtsam, sa ei pea kaupa valides külmetama kuskil lageda peal. Lihaletist valisime ühe korraliku paksu kamaraga sealiha küljetüki. Lisaks hakkas silma ka seal müüdav bataat ning muud isuäratavad komponendid, mis meil toidu valmistamiseks vajalikud olid. Kui kõik asjad soetatud, siis sama kindlal sammul suundusime koju kokkama.
Kodus laual ootas meid tänase seaprae teine põhikomponent – Kochi Tammevaadi Imperial Stout. Imperial Stout on tiheda kreemja vahuga ning maitselt kergelt portveinise alatooniga tume õlu.
Stout tüüpi õlled sobivad ideaalselt praeguste ilmadega. Need pole nii gaasilised ning teevad kohe seest hinge soojaks. Lisaks erinevate tugevamate liharoogade kõrvale sobib see õlu väga hästi ka erinevate puuviljade ja kookidega. Täna asendamegi desserdi söömise pigem õllega. Imperial Stout on gurmeeõlu, mida soovitame nautida õllepokaalist, viimase puudumisel sobib väga hästi ka veinipokaal. Õigest klaasist juues rikastub õlle maitse ja tugevneb aroom.
Õlu tuleb sealiha peale valada nii, et sealiha oleks ühtlaselt õllega kaetud. Kalla aga julgelt terve pudel lihale peale. Liha aseta vormi selliselt, et vormi äärest jääks paar sentimeetrit vaba ruumi. Nii on sealiha kenasti marinaadiga ümbritsetud. Selline tähelepanek veel, et bataati valmistades tuleb ettevaatlikult soolaga ümber käia, sest fetajuust on juba niigi soolane.
Praad lööb särama siis, kui seda serveerida ilusal taldrikul. Meie serveerisime oma ahjuroa ilusal Gastrolinki taldrikul, koos sinna juurde sobiva noa ja kahvliga. Pigem rebi sealiha kahvliga kondi küljest lahti, siis saad hästi aru, kas sealiha õnnestus perfektselt.
Meie praad õnnestus suurepäraselt. Kamar jäi mõnusalt krõbe ning sealiha väga mahlane. Kaste sai parajalt täidlane ning õrnalt vürtsikas. Ideaalselt sobis selle prae kõrvale see sama Imperial Stout õlut, mida soovitame serveerida toatemperatuuril, et kõik õlle lõhna- ja maitsenüansid ikka välja tuleks. Kõht sai väga täis ning meel muutus kohe palju rõõmsamaks.
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.