Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 25 min
Koostisained
- 1 kg värsket M.V.Wooli lõhefileed
- 1 tops Kreeka jogurtit
- 1 väiksem sibul
- Riis
- Toasooja võid
- 1 tl kanget sinepit
- 100-200 g tilli
- Peedilehed
- Paprikaviil
- Sool
- Pipar
- Sidrunipipar
Valmistamisõpetus
- Pane riis keema umbes 15 minutiks.
- Maitsesta 1 kg värsket lõhefileed soola ja pipraga.
- Haki üks väiksem sibul ja tõsta lõhefilee peale.
- Määri lõhefileele toasooja võid.
- Raputa lõhele peale 100-200 g tilli.
- Tõsta lõhe ahju 180 kraadi juures 15 minutiks.
- Sega kokku 1 tops Kreeka jogurtit ja 1 tl kanget sinepit ning sega.
Ahjulõhe riisi ja sinepi-Kreeka jogurti kastmega
Mõtlesime Margitiga, et pole ammu teinud ühte korralikku praadi kalast. Kogu selle grillihooaja avamisega on teemas olnud erinevad lihatooted. Nüüd aga võtsime kätte ja tegime ühe mõnusa prae – ahjulõhe sinepi-Kreeka jogurti kastmega. Ahjulõhe kõrvale sobib hästi nii valge kui ka pruun riis. Värsked kalatooted ostame meie ikka M.V.Wooli tehasele kuuluvast Mati kalapoest, kus on suur valik värskeid kalatooteid.
Lõhe on ise juba nii hea maitsega kala, mis ei vaja väga palju lisamaitseid või marinaadi. Muidugi on ka marinaadis hea, kuid meie tahtsime just midagi värsket ja naturaalset. Esmalt tuleb kalale raputada soola ja sidrunipipart ning seejärel laotasime kalale sibula viile. Seejärel tuleb kalale määrida natuke toasooja võid. Margit tegi natuke omaloomingut ning vahustas mikseriga või veidi kreemjamaks ning lisas sinna ka värsket tilli ja natuke soola. Loomulikult sobib ka ahjulõhe peale raputada värsket tilli, nii ahju kui vahetult enne serveerimist. Kui küpsetate kala küpsetuspaberil, siis kindlasti tasuks ka sellele pritsida veidi õli, et kalapõhi sinna külge ei kõrbeks.
Seni kuni kala küpseb ahjus, saab valmistada riisi ja kastme. Kastme valmistamine on imelihtne – kreeka jogurtile tuleb lisada vaid natuke kanget sinepit, soola, pipart ja sidrunipipart. Riisi ja ahjulõhe kõrvale sobib ideaalselt see külm kaste, mis on muideks tervislik, sest teadagi on Kreeka jogurt palju mahedam ja lahjem, kui majonees, mida inimesed armastavad kala kõrval kasutada.
Väga tähtis osa on toidu serveerimine ja selle garneering. Toidule saab värvi ja ilu juurde anda salahtilehtede ja erinevate maitserohelistega ning aiasaadustega. Margit raputas riisi peale peedilehti, kalale veel värsket tilli ja kastme kaunistamiseks natuke punast paprikat. Muideks, kas teadsite, et peedilehed on neljandal kohal 41-st kõige toitainerikkamatest viljadest kogu maal?! Taaskord ei saa ma üle ega ümber nendest imeilusatest Gastrolinki taldrikutest, millel armastame viimasel ajal oma toite serveerida. Usun, et nõustute minuga, et sellel on väga suur vahe, kui toit on serveeritud tavalisel valgel taldrikul või sellisel kaunil sini-valgel mustrilisel taldrikul 🙂
Vaata ka teisi kalaretsepte!