Hommikupuder hirsihelveste, manna ja kurkumiga

Valmistamisaeg: 5 min

Küpsetamise aeg: 5 min

Kokku kuluv aeg: 10 min

Koostisained

  • 100 g Baltixi hirsihelbeid
  • 100 g Baltixi mannat
  • 200 ml piima
  • 1/2 tl kurkumi
  • Näpuotsaga soola
  • Näpuotsaga musta pipart
  • Soovi korral 1-2 tl suhkrut või mett
  • Peale võib panna ka riivjuustu

Valmistamisõpetus

  1. Vala 100 g hirsihelbeid ja 50 g mannat potti ja lisa 200 ml piima.
  2. Sega madalal tulel kuni hirsihelbed ja manna on paisunud ja keera tuli väiksemaks.
  3. Maitsesta puder 1/2 tl kurkumi, soola, musta pipra, suhkru või meega.
  4. Lase pudrul 5-10 minutit haududa.
  5. Serveerimisel võid lisada ka riivjuustu.

Hommikupuder hirsihelveste, manna ja kurkumiga

Hommikupuder hirsihelveste, manna ja kurkumiga

Oleme viimasel ajal palju rääkinud tervislikust toitumisest. Praeugi tutvustan teile midagi eriti mõnusat ja tervistavat – hommikupuder hirsihelveste, manna ja kurkumiga. Hommikusöök on üks olulisemaid toidukordi päevas ja üks mõnus hommikupuder on hea algus edukale päevale!

Kui nimetus võib tunduda veidi keerukas, siis tegelikult on selle pudru tegemine väga lihtne. Mõlemad helbed tuleb korraga potti panna ja lisada piima. Madalal kuumusel segades ja hautades valmis puder kõigest 5-10 minutiga. Peamiselt koosneb hommikupuder hirsihelvestest ning manna annab vaid mõnusa maitse ja tekstuuri. Mina kasutasin Baltixi hirsihelbeid ja mannat. Nende pakkide peal ja ka kodulehel on kogu info kirjas, et kuidas neid tuleb valmistada ning mille poolest need kasulikud on. Näiteks manna on hästi kergesti seeditav ja sisaldab rohkem süsivesikuid ning see on justkui kõrgema sordi nisujahu. Hirsihelbed aga sisaldavad palju mineraale, rauda, magneesiumi, tsinki, fosforit, vaske, räni ja on kõrge valgusisaldusega ning hea kolesterooli tasakaalustaja.

Kuna hommikupuder ei tundu paljude jaoks mingi põnev või huvitav toit, siis mina seda asja nii ei jätnud. Pudru maitsesasin kurkumi, sooola, mustra pipra ja meega. Kurkum on lõunamaine vürts, millel on nii palju tervist turgutavaid tegureid, et tundub lausa uskumatuna. Kurkum tapab vähirakke, aitab turgutada immuunsüsteemi ning turgutab autoimmuunhaiguste korral. Lisaks alandab kehas põletikutaset, korrastab seedimist ja puhastab maksa. Kurkumi kasulikkuse kohta leiab internetist ja raamatutest väga palju infot. Kurkum näeb ka väga ilus kollane välja ning see annab toidule kauni välimuse.

Eestlased on harjunud putru sööma võiga või moosiga. Kuna hirss on siiski troopiline vili ning kurkum lõunamaine vürts, siis ei saa ka selle pudru maitsestamisel just eriti klassikaline olla. Tegelikult maitseb puder suurepäraselt ka soola ja pipraga. Lisaks võib pudru peale veidi ka juustu riivida ning võib ka tükikese võid lisada. Pipar ja sool annavad helvestele ja kurkumile huvitava nüansi.

See hommikupuder sobib ideaalselt olema ka täesti magusas võtmes, ehk sobib süüa ka hoopis meega. Klassikaline lähenemine oleks muidugi moos. Piisab, kui puder valmis keeta ja lisa sinna juba kurkumit ning edasine maitsestamine on juba iga pereliikme enda soovi järgi. Kes tahab veel magusamat putru, siis vüib juba hautamise ajal sinna lisada veidi suhkrut. Mina panin mett pudru peale. Päris hea! 🙂 Ja muideks, see üliilus pudrukauss pärineb Gastrolinkist. Selliseid mustrilisi keraamilsi pudrukausse on saada ka teistes värvitoonides. Need on just paraja suurusega, et serveerida putru ja et paistma jääks ka kaunis mustriline äär.

Vaata veel hommikusöögi retsepte!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here