big mac friikartulid

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 15-20 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

 

Koostisained

  • 1 pakk Härmavilja kullakesi
  • 150-200 g viilutatud marineeritud kurki
  • 300-400 g seguhakkliha
  • 100 g peekonikuubikuid
  • 150 g riivitud või kuubikutes juustu
  • 1-2 spl tomatipastat
  • 1 tl paprikat
  • 1 tl vahemere ürte
  • 1 tl cayenne’i pipart
  • soola
  • pipart
  • praadimiseks õli

Juustukaste

  • 100 ml kohvikoort
  • 100 ml vahukoort
  • 100 g riivjuustu
  • 2 spl toorjuustu (nt küüslaugu-ürdi)

Valmistamisõpetus

    1. Pane pannile küpsetuspaber ja vala peale Härmavilja Kullakesed. Raputa peale soola ja pane ahju umbes 15-20 min või kuni kuldpruunid.
    2. Pane praepannile õli ning lisa hakkliha. Raputa peale maitseaine segu ning tomatipasta.
    3. Prae peekoni kuubikud krõbedaks ja lisa hakkliha.
    4. Prae kuni hakkliha on läbi küpsenud.
    5. Pane pliidile pott ning vala sisse kohvikoore ja vahukoore segu, kuumuta keskmisel kuumusel kuni koor hakkab aurama. Keera veidi kuumust vähemaks ja lisa juustud.
    6. Sega segu aeglaselt ja pidevalt,et juust sulaks ühtlaselt, muidu võib kaste jääda tükki.
    7. Vala küpsenud kullakestele hakklihasegu, riivitud juust või juustukuubikud, lisa marineeritud kurgi viilud ja vala peale juustukaste.
    8. Kaunista värskete ürtidega. Soovi korral võib lisada rohelist sibulat või murulauku.

Big Mac friikartulid

retseptisahtel friikartulid

Soovid kiirel tööpäeva õhtul valmistada midagi kiiret ja lihtsat, aga samas toitvat? Tutvustan Sulle Bic Mac stiilis friikartuleid, mis on saanud inspiratsiooni McDonald’si samanimelisest einest. Midagi erilist selle retsepti valmistamiseks vaja ei lähe ning tõenäoliselt on juba suurem osa koostisainetest Sul kodus olemas.

retseptisahtel friikartulid

Natuke sellest, kust üldse friikartulid alguse saanud. Friikartulid on tänasel päeval üks maailma populaarsemaid kiirtoite. Nende ajalugu ulatub tagasi 17. sajandisse, kui siiani vaidlevad Belgia ja Prantsusmaa selle üle, kust friikartulid alguse on saanud. Belgia väidab, et friikartulite eelkäija on pärit Meuse jõe piirkonnast, kus talupojad praadisid talvel kala asemel kartuleid, kuna jõgi külmus ja kala püüdmine muutus võimatuks. Prantslased aga kinnitavad, et nad tutvustasid kartulite praadimist Pariisi tänavakaupmeestena 18. sajandil. Nad nimetasid neid “pomme frites”, mis tähendab otsetõlkes “praetud kartulid”.

retseptisahtel friikartulid

Prantsuse köögist levisid friikartulid Ameerikasse, kus need muutusid eriti populaarseks pärast Esimest maailmasõda, kui Ameerika sõdurid naasid Euroopast ja rääkisid “prantsuse” kartulitest. 20. sajandi teisel poolel tõid erinevad kiirtoiduketid friikartulid massidesse ja kinnistasid nende populaarsuse globaalses toidukultuuris. Tänapäeval valmistatakse friikartuleid mitmel moel – alates klassikalistest õlis praetud varrastest kuni tervislikumate ahjukartulite ja bataadi variantideni. Nende lihtne, kuid nauditav maitse on teinud friikartulitest rahvusvahelise lemmiku ja vaieldamatu kiirtoidu sümboli.

retseptisahtel friikartulid

Meie friikartulid on just nii maitsvad seetõttu, et kasutame Härmavilja kullakesi. Kullakesed sobivad küpsetamiseks nii ahjus, praepannil kui ka fritüüris ning serveerimiseks paljude erinevate roogade kõrvale.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here