Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 15 min
Kokku kuluv aeg: 25 min
Koostisained
- Kikase “Talvegrill Kalkunist”
- Suhkruherned
- Aedoad
- Sool
- Pipar
- Rosmariin
- Sibul
- Petersell
- Puljong/vesi
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi kuni 180 kraadini.
- Laota kalkuniliha restile ja pane see paberiga kaetud ahjuvormile, siis pääseb kuum õhk ühtlaselt lihale ligi.
- Küpseta ahjus 15 minutit.
- Samal ajal kuumuta puljong või vesi keemiseni.
- Lisa bulgur ja sool ning keeda kaane all madalal tulel, kuni vesi on aurustunud.
- Haki sibul ja petersell ning sega need bulguriga kokku ja jäta kaane alla sooja.
- Seejärel lõika maha suhkruhernestelt ja aedubadelt otsad.
- Lisa kuumale pannile noaotsaga võid ning prae herned ja oad.
- Maitsesta soola ja pipraga.
- Serveeri näiteks bulgur all, liha peal ja soe salat kõrval. Kaunistada võid rosmariini oksaga.
Ahjusküpsetatud kalkun bulguri ja sooja aedoa-suhkruherne salatiga
Kalkun, mis Ameerikas tuntud kui tänupühasöök, on meiegi toidulaual üsna olulisel kohal! Me valmistasime sel korral marineeritud kalkuni ehk Kikase “Talvegrill Kalkunilihast”. Kalkuni kasulikkusest oleme me rääkinud ka, aga tuletame meelde, et see on jätkuvalt üks tervislikumaid valikuid, mida sa grillides teha saad.
Kikase marineeritud lihad on head. Need jäävad küpsedes alati nii pehmeks, et peaaegu võimatu on oma lihatükki ära kuivatada. Seega, kui soovid oma kallimat advendiajal üllatada, aga pole suurem asi kokkaja, siis Kikase “Talvegrill Kalkunilihast” on selleks puhuks parim valik!
Talvegrilli ei pea tingimata grillima! Me valmistasime oma kalkuni näiteks ahjusküpsetatult. Selline kuumtöötlusviis sobis väga hästi meie valitud lisanditega, milleks olid bulgur ja soe aedoa-hernesalat.
Kes ei ole varem bulgurit söönud, siis see näeb välja veidi nagu riis või isegi natuke meenutab odrakruupi. Tegemist on täisteratootega, mille maitse on kerge ja pisut pähkline. Bulgur ei vaja kuumtöötlemist. Ehkki seda võib lisada mõne roa keetmisel, siis tegelikult vajab see ainult leotamist.
Sageli kasutatakse seda seal, kus võiks kasutada riisi või kuskussi. India ja Pakistani köögis kasutatakse bulguri sageli teraviljana pudru valmistamiseks piima ja suhkruga või soolast putru köögiviljade ja vürtsidega.
Sooja aedoa-hernesalatiga lõime lisaväärtust oma toidule just kaunviljade näol, mida alati soovitatakse süüa. Väidetavalt on kaunviljade söömine kasulik mitmete tervisehädade puhul nagu: vitamiinipuuduse, spasmide, kõrgvererõhu- ja suhkurtõve, samuti maksa-, neeru- ja põiehaiguste korral. Lisaks täidavad herned ja oad hästi kõhtu ja seda pikaks ajaks.
Kõlab juba nagu klišee, aga peab tunnistama, et kogu kompott sobis kokku nagu Roosma ja Tuuli nagu ütleks Nublu. Igathes Kikas on jätkuvalt sõiduvees ja meie südame oma Talvegrilliga juba võitnud! Soovitan sul ka proovida!
Vaata, kuidas valmis grillitud kalkun köögiviljavoki ja kõrvitsapüreega!