vorstid

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 40 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

Koostisained

  • 700-800 g vorste
  • 2 suuremat sibulat
  • 2 spl taimset õli
  • 20 g võid
  • 1 spl tumedat suhkrut
  • 1 klaas (umbes 200ml) veise- või kanapuljongit
  • 1 tl jahu
  • 1 spl valge veini äädikat
  • Näpuotsaga meresoola
  • 250 ml tumedat õlu

Valmistamisõpetus

  1. Küpseta vorste ahjus 200 kraadi juures umbes 15-20 minutit.
  2. Haki sibul ja prae pannil õlis ja võis klaasjaks madalal kuumusel umbes 20 minutit.
  3. Lisa suhkur ja lase karamelliseeruda.
  4. Seejärel lisa valge veini äädikas ja sega.
  5. Sega vaikselt sisse jahu ja lase 1 minut jahul paisuda.
  6. Seejärel sega sisse puljong ja õlu ning lase keema.
  7. Keera kuumust vähemaks ja lisa ahjus pruunistatud vorstid ning lase madalal kuumusel umbes 15-20 minutit haududa.

vorstid

Ahjus küpsetatud vorstid õlle ja sibulaga

On olemas üks Soomest pärit koomik, kellel nimeks Ismo. Talle meeldib oma etendustel öelda veganitele, et ta on ka vegan, aga selline, kes armastab vorsti süüa. Muidu on Ismo taimetoitlane, aga vorsti sööb kohe, kui isu peale tuleb ja kohe mitu tükki päevas. Nii väga meeldivad talle vorstid. Meile meeldivad samuti vorstid, eriti meie Retseptisahtli meestele. Seekord valmistasime eriti mehise roa, kus lisaks vorstidele, kasutasime ka ohtralt sibulat ja õlut.

vorstid

Vorste on võimalik grillida, praadida ja ahjus valmistada, kuid panni peal tulevad need kõikse paremad. Eriti sellise panni peal, mida võib ka ahju panna. Õnneks oli meil olemas selline vasest pann, mis sai kunagi Apelsini poest endale soetatud. Pannil on selline pind, millega on palju hõlpsam vorstid pruuniks saada, kui näiteks teflonkattega pannil. Seda panni võib isegi ahju lükata, sest selle käepide on metallist, mitte plastmassist. Nii ei juhtu ahjus sellega midagi. Peab vastu kenasti.

vorstid

Kellele need õlle ja sibulaga vorstid, siis meeldima peaksid? No võtame eeskuju sakslastest. Nemad söövad selliseid vorste hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiks. Küll praevad, keedavad ja küpsetavad. Tegelikult uuringute kohaselt söövad inglased sakslastest rohkem vorste ja sealt ka see retsept pärineb. Oleme siis nagu inglased ja katsume ka siis vorste terve päev süüa ning rohkem kui sakslased. Näiteks meie fotograafile väga meeldis meie vorstipraad väga. Sibul lisaks kergelt magusat maitset ning õlu sidus kõik maitsed omavahel hästi kokku. Õlu on üldse selline tore jook, millega saab kõiksugu asju edukalt hautada. Kellel vorstidest väheks jääb, võib veel kõrvale teha näiteks juurvilju või ahjukartuleid. Oleme siis rohkem nagu sakslased ja võtame ka oma menüüsse rohkem vorste.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here