Valmistamisaeg: 20 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 5 h 40 min
Koostisained
- 1 kg toorjuustu
- 400 g suhkrut
- 7 suurt muna
- 1 spl soola
- 200 ml vahukoort
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 260 kraadini.
- Kata eemaldava põhjaga koogivorm küpsetuspaberiga (vähemalt 5 cm küpsetuspaberit peab koogivormist üle olema).
- Sega kõik komponendid suures kausis (seda võib teha ka kaköögikombainis) kuni on ühtlaselt segunenud (segu peaks olema paks, kuid ühtlane).
- Vala segu koogivormi ja tõsta 260 kraadi juures ahju 18-20 minutiks (kui kasutate pöördõhku, siis võib temperatuur olla ka 220-260 vahel).
- Küpseta kuni juustukook on pealt tumepruun (nagu pildil) ja keskelt/sisu ikka väriseb nagu oleks täiesti vedel.
- Tõsta kook 5 tunniks külmkappi tahenema.
- Tekstuur peaks olema väljastpoolt pehme ja kohev ning keskelt pehme.
Baski juustukook
Ma pole juustukooki kunagi mõistnud, ärge saage valesti aru mulle tohutult maitseb, aga olemuslikult on see mulle pisut mõistetamatu. Ju see on jäänud lapsepõlvest – esimest korda sellest kuuldes ei saanud minu lihtne pea täpselt aru mis toimub, juust+kook=magus juustukook. Kuidas nii saab? Siiski, selline minuga pikki aastaid kaasas käinud tõrge ei takista mind seda hõrgutist nautimas. Tänane küpsetis, baski juustukook, on pisut erilisem kui traditsioonilised juustukoogid, kuid teps mitte keeruline ja seda suuresti tänu abile kaupluselt Apelsin.
„Baski juustukook“ te kõik kindlasti mõtlete, „mis see veel on? Kindlasti mõni iidvana leiutis kusagilt lõunamaalt?!“ Armas lugeja, teil on pool-õigus! Baskid on Hispaanias, Prantsuse piiri lähedal elav rahvas, kes on juba tuhandeid aastaid sealmail kultuuri säilitanud, aga seesamune Baski juustukook on tegelikult üsna värske leiutis. Vaevu 30 aastat tagasi sai üks sealne kokk oma söögikohas sellega valmis ning vaikselt on küpsetis kogu maailma vallutanud.
Selle omal käel valmistamine pole ka midagi üle mõistuse keerulist – kusjuures retseptiga võib julgelt mängida, kuid temperatuuri ärge madalamaks küll keerake muidu jääb tulemata see mõnusalt karamellistunud koogipealne. Esimese asjana panin kohe ahju kuuma, et kook peale vormi sättimist ahju saaks. Seejärel hakkasin koogisegu segama – põhimõtteliselt võta kõik mis retseptis kirjas on ja viska ühte kaussi ning mikserda omavahel kokku. Kauss võiks olla libisemiskindel, sest segamine võtab omajagu aega ja nii on endal mugavam.
Kui on soov rohkem juustusema maitse järele, siis võite panna vähem suhkrut, kes aga tahab magusat siis võite seda isegi juurde lisada. Vajadusel võib ka sidrunikoort vähemaks võtta. Mina riivisin värsket sidrunit päris ohtralt oma koogi sisse, mis sa ikka teed kui saad lõpuks oma uut vinget riivi kasutada. Üllatavalt käepärane ja mugav asi teine.
Kui oma segu valmis sain, panin vormi sisse küpsetuspaberi ja valasin segu sisse. Juustukoogi puhul on selline lahtikäiv vorm päris asjalik, minul on ta juba mitu aastat kõva küpsetamist välja kannatanud ja annab jätkuvalt ilusaid tulemuseks ilusaid küpsetisi. Juustukook läks mõneks ajaks ahju ja võiski juba külalised lauda kutsuda.
Minu Baski juustukook oli oma aja suure kuuma käes ära ja sain sinna lõpuks ka tuhksuhkrut peale raputada. Mitte üldsegi keeruline, aga väga eriline maius mida pakkuda külalistele või lihtsalt asenduseks harilikele peotortidele. Leia ka sina kauplusest Apelsin omale kõik vajalik ning üllata lähedasi millegi uuega!
[…] Loe lisaks ka, kuidas valmib Baski juustukook! […]