Biskviitkattega õunakook

Valmistamisaeg: 20 min

Küpsetamise aeg: 30 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

Koostisained

Põhi: (Salme Masso “Hapukoore muretaigen”)

  • 150 g võid
  • 75 g hapukoort1 muna
  • näpuotsaga soola
  • 1 tl suhkrut
  • 325 g nisujahu
  • soovi korral söögisoodat

Täidis:

  • 700 g-1 kg õunu
  • 2-3 spl pruuni suhkrut (võid lisada rohkem, kui on hapud õunad)
  • 1,5 tl kaneeli
  • 50 g mustsõstraid
  • 100 g arooniaid
  • 1 spl tuhksuhkrut

Biskviit:

  • 4 muna
  • 4 spl suhkrut
  • 4 spl nisujahu

 

Valmistamisõpetus

  1. Et valmistada põhja, tuleb sul vahustada toasoe või suhkruga.
  2. Vahustamist jätkates, lisa suhkru-võisegule muna.
  3. Seejärel sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu.
  4. Vormi ühtlane tainas, aseta küpsetuspaberiga vormile.
  5. Aseta tainas külmkappi ja hoia umbes 20 minutit.
  6. Koori ja tükelda õunad ja kata koogipõhi õuntega.
  7. Seejärel lisa marjad.
  8. Raputa peale pruun suhkur ja kaneel.
  9. Küpseta kooki 190-200 kraadises ahjus u. 10-15 minutit.
  10. Samaaegselt vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks.
  11. Lisa sõeludes jahu, sega rahulikult ühtlaseks.
  12. Vala eelküpsetatud koogile biskviit.
  13. Küpseta kooki veel 175-kraadises ahjus u. 15-20 minutit või kuni biskviit on saavutanud kuldse jume.
  14. Serveeri tuhksuhkru ja melissi/piparmündi lehega.

Biskviitkattega õunakook

Biskviitkattega õunakook arooniatega

Tegime jälle õunakooki!?

Seniks, kuni on õunu, lihtsalt peab seda jumalate andi ära kasutama, mis meile niisama kätte on antud. Õnneks on õunal nii mitu otstarvet, et ideede kordumist ei tasu üldse kartma hakatagi. Aastas pole vist nii palju päevigi kui palju on erinevaid õuntega seotud retsepte olemas. Samamoodi on ka õunakookidega.

Biskviitkattega õunakook

Õunakooki annab teha mitut erinevat moodi. Sel korral tegime biskviitkatte ja arooniatega, mis maitses nii hea, et ma olin sootuks unustanud oma lubaduse sel nädala mitte magusat süüa. Mina, kes ma üldiselt kooki väga ei söö, avastasin üks hetk, et olin juba kolmandat tükki järjest endale sisse kugistamas. Nüüd saladuskatte all mainin, et tegelt oleks veel tahtnud. Aga noh, teistele pidi ju ka jääma…

Biskviitkattega õunakook

Kõigepealt valmistasime kausis muretaigna. Seejärel mudisime selle mõnusalt küpsetuspaberiga kaetud vormile. Sellest valmis meie koogi imeline põhi. Me kasutasime Salme Masso retsepti “Hapukoore muretaigen”. Muideks Salme Masso retseptiraamat “Saiad, pirukad, koogid” oli minu kõige esimene küpsetiste raamat. See on olnud minu “köögipiibliks” juba aegade algusest.

Biskviitkattega õunakook

Seejärel lisasime kuubikuteks tükeldatud õunad.

Biskviitkattega õunakook

Valasime peale külmutatud arooniad.

Biskviitkattega õunakook

Kuna arooniad on hapud ja õunad tegelikult samuti hapukamad, siis lisasime maitseks veel nii pruuni suhkrut, tuhksuhkrut kui ka kaneeli.

Biskviitkattega õunakook

Seejärel valmistasime teises kausis biskviiditaigna.

Biskviitkattega õunakook

Nüüd, kui biskviit valmis, laotasime selle õuntele ja marjadele. Hästi rahulikult, et biskviit ära ei vajuks. Hea on kasutada selleks spaatlit. Saab kõik taigna ilusti kausi küljest puhtaks ning midagi ei lähe raisku. Muideks Pood Apelsin pakub hästi ilusaid värvilisi spaatleid. Sealt ka meie enda oma hankisime.

Biskviitkattega õunakook

Tegime oma koogi seekord traditsiooniliselt kandilise. Selleks kasutasime Pood Apelsini koogivormi, mis oli just täpselt paraja suurusega, et meiesugused maiasmokad kõik ära toita. Pane tähele selle koogi paksust! Ei taha küll ennast kiita, aga vot see on kook! Nagu öeldakse: Täpselt selline, et hammas ei põru.”

Biskviitkattega õunakook

Kuidas muudmoodi saakski sellist kõrget kooki teha, kui kasutades just sellist sügavat koogivormi. Ideaalne valik neile, kes peavad samuti lugu suurest koogitükist. Mis meile eriti meeldis selle vormi juures, oli see, et seda sai külje pealt klambriga avada. See teeb Sinu koogi lahtilõikamise ikka tunduvalt lihtsamaks ja mugavamaks.

Biskviitkattega õunakook

Vaata ka, kuidas valmis pihlaka-pohla clafoutis!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here