Valmistamisaeg: 1 h
Küpsetamise aeg: 40 min
Kokku kuluv aeg: 1 h 40 min
Põhja koostisained
- 4 muna
- 4 spl suhkrut
- 2 spl jahu
- 2 spl kartulijahu
Täidise koostisained
- 1 dl vahukoort
- 1 dl kohupiima
- 1 dl mascarponet
- Peotäis kuivatatud puuvilju
- Kanget kohvi
- Likööri
Kattekreemi koostisained
- 2 dl vahukoort
- 200 g tumedat šokolaadi
Valmistamisõpetus
- Kuumuta ahi 175 kraadini.
- Määri koogivorm seest võiga ja raputa üle natukese jahuga.
- Põhja tegemiseks vahusta munad suhkruga.
- Sega omavahel jahud ja sega munavahu hulka.
- Vala vormi ja küpseta ahjus 35-40 minutit või kuni on kuldpruun ja tikuga proovides jääb tikk puhtaks.
- Lase jahtuda.
- Täidiseks vahusta vahukoor ning sega kohupiima ja mascarponega.
- Sega segusse väikseks lõigatud kuivatatud puuviljad.
- Lõika koogipõhi kaheks ja niisuta kange kohvi ning likööri seguga.
- Pane täidis kahe koogipõhja vahele ja kata ka täidisega koogi pealt.
- Kattekreemi valmistamiseks lase vahukoor potis peaaegu keema, võta tulelt ja lisa hulka tükeldatud šokolaad.
- Sega lahustumiseni.
- Kata tort pealt ja külgedelt kattekreemiga.
Cassata siciliana tort
Suur pidu on tulemas, meie Eesti sünnipäev vajab tähistamist ning kui on sünnipäev, siis peab olema ka üks korralik tort. Poisid-plikad, hoidke nüüd oma piip ja prillid ning igaks juhuks veenduge ka selles, et sokid jalast ei lendaks sest see on võimas – cassata siciliana.
Me oleme juba pikalt oodanud põhjust, et seda maiust valmis küpsetada ja nüüd jõudiski see hetk kätte. Astusime läbi poest Apelsin kuna teadsime, et leiame sealt just selle koogivormi mida meil vaja on, et teha üks hõrgutav cassata siciliana tort. Tegu on tohutult maitsva küpsetisega, mille peal saab igaüks rakendada ka oma loovust – tordi glasuurimisel ja kaunistamisel võib julgelt oma fantaasia tööle panna.
Segasime taina valmis ja panime ta oma uues koogivormis ahju ning kui see küpseks sai lõikasime keskelt pooleks, et saaksime täidist lisada. Samuti lõikasime koogi pealt ühtlasemaks. Selleks, et täidise lisamine ning hiljem ka glasuurimine mugavam oleks, kasutasime koogiresti, spaatlit ja ahjuplaati (kauplus Apelsin=kullaauk) ja kohe räägime miks. Panime koogiresti ahjuplaadile ning sellele pooleks lõigatud tordipõhja alumise poole, mille peale läks see mõnus kohupiimatäidis. Sinna peale panime tordipõhja ülemise poole ja katsime oma cassata siciliana täielikult selle sama kohupiimaseguga.
Nüüd räägime, miks me just seda koogiresti ja ahjuplaati kasutasime. Nimelt soovisime torti katta šokolaadiglasuuriga, aga see võib taldrikul või otse ahjuplaadil koguneda tordipõhja alumise serva ümber ja sealt on teda paras nuhtlus üldmuljet rikkumata kätte saada. Selle vältimiseks koogirest oligi – üleliigne glasuur voolas resti vahelt ahjuplaadile ja tort jäi ühtlase kihi alla. Kusjuures, nii on tohutult mugav ka muud küpsetised glasuurida– kodused sõõrikud, keeksid, biskviidid, sinu valik.
Nagu ka teiste toimetuste puhul, väärib ka siin väljatoomist õigete tööriistade kasutamise eelise – glasuurimisel ja tordi katmisel kasutasime mõnusalt käepärast spaatlit, mis on just sellise töö jaoks loodud. Glasuuri oli lihtne siluda ja tulemus sai väga kena.
Kõige lõpuks lisasime koogi peale kinkanilõigud ja meie cassata siciliana saigi valmis – maitsev ning ilus tort, millega sobib Vabariigi aastapäeva tähistada küll.