falafelid

Valmistamisaeg: 10 min

Küpsetamise aeg: 10 min

Kokku kuluv aeg: 1 h 20 min

Koostisained

  • 1 konserv kikerherneid
  • 1 keskmine sibul
  • peotäis peterselli
  • koriandrit
  • 1 tl soola
  • tšillit oma maitse järgi
  • 2-3 küüslauguküünt
  • 1 tl marocco traditsioonilist maitseainesegu (Ras el Hanout)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 4-6 spl jahu (oleneb, kui jahused kikerherned on)
  • kookosõli või küpsetamiseks mõeldud oliivõli
  • ürte

Valmistamisõpetus

  1. Vala kikerherneste purgist vesi ära.
  2. Pane kõik koostisained köögikombaini (va küpsetuspulber ja jahu).
  3. Sega kõik koostisained ühtlaseks massiks.
  4. Sega 4 spl jahu 1 tl küpsetuspulbriga.
  5. Keera köögikombain kõige madalamale segamisastmele ja lisa lusikas haaval jahu ja küpsetuspulbri segu.
  6. Proovi näppude vahel, kas segu jääb kokku ja kui ei jää siis lisa 1 või 2 spl juurde.
  7. Pane segu umbes 1 tunniks külma tahenema.
  8. Tõsta välja ja vormi kas kätevahel või jäätisekulbiga pallideks.
  9. Kuumuta potis või pannil õli (kookosõli või küpsetamiseks mõeldud oliivõli).
  10. Õli peab olema potis või pannil nii, et pool falafelit oleks õlis (otseselt fritüürimine pole vajalik).
  11. Küpseta 10-12 minutit keskmisel kuumusel nii, et koorik oleks ühtlaselt tumedam pruun, aga mitte kõrbenud.
  12. Tõsta õli seest vahukulbiga köögipaberile, et vabaneda liigsest õlist.
  13. Kõrvale võib teha jogurti kastme, lisa värskeid ürte.
  14. Võib ka serveeriga pita saiaga.

falafelid

Falafelid

Teate seda tunnet kui tahate midagi teistsugust süüa, aga ei suuda päris ära otsustada – mida? Mul just hiljuti juhtus nii, aga otsustada suutsin – teen midagi põnevat ja täitsa kauget. Falafelid on väga põnevad ja täitsa kauget päritolu. Ühtlasi on tegu ka vegan toiduga, mille võlusid mulle juba mõnda aega meeldib avastada. Sellele vingele falafeldamisele tuli mulle abiks ka kauplus Apelsin, et kokkamine võimalikult tõhusaks teha.

Mida falafelit?!

Falafelid on üks korralikult segase ajalooga toit. Esiteks on päris mitu rahvast end selle loojateks nimetanud – küll on seda au endale nõudnud juudi, küll palestiinlased ja isegi jeemenlased. Kõige tõenäolisemateks süüdlasteks on siiski egiptlased, kes siis kas umbes tuhat või (mõnedel andmetel) lausa viis tuhat aastat tagasi neid valmis vorpima hakkasid. Toidu edukusele selle päritolu siiski väga palju mõju ei avalda – veel enam kui tegu on sedavõrd lihtsa ja tervisliku toiduga.

falafelid

Toitev kraam

Traditsiooniliselt on Falafelite peamiseks koostisosaks on kikerherned. Kes veel ei teadnud, siis kikerherned on väga toitvad ja tervislikud. Neis on palju vitamiine ja mineraale, mis muu hulgas aitavad vähendada diabeedi ja vähiriski.

Valasin kikerherneste purgi veest tühjaks ja kallasin herned köögikombaini. Seltsi lisasin sinna kõik muud koostisosad välja arvatud küpsetuspulbri ning jahu. Panin kombaini madalatel pööretel tööle ja lisasin jooksvalt jahu ning küpsetuspulbrit, aeg-ajalt proovisin ka kombainis olevat segu näppude vahel – kui segu omavahel kokku ei jää, lisa pisut jahu juurde.

Valmis segu läks tunnikeseks külmkappi tahenema ja välja võttes hakkasin seda pallideks voolima. Mina tegin käsitsi, aga nutikaks abivahendiks on ka jäätisekulp, millega falafelid vaevata valmis saab rullida.

Nüüd ei jäänud muud, kui falafelid õlis valmis küpsetada – umbes 10-12 minutit õlis, keskmisel kuumusel. Koorik peaks olema ühtlaselt tumedam pruun, aga mitte kõrbenud.

Õli seest tõstsin need välja vahukulbiga köögipaberile, et vabaneda üleliigsest õlist. Kõrvale tegin jogurtist ja ürtidest mõnusa kastme ning toit oligi nautimiseks valmis.

falafelid

Põnev ja muretu

Falafelid on üks väga põnev toit, mida saad pakkuda snäkina külalistele – täiesti lihavaba ja peaks seetõttu sobima kõigile. Võid seda ka lihtsalt ühe kerge einena nautida, kõrvale ka väike salat. Julgust, jõudu ja edu katsetamistel ning kui midagi veel vaja peaks minema, siis kauplus Apelsin oskab teid kindlasti aidata!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here