Graavilõhe retsept

Kokku kuluv aeg: 24 h

Lihtne kuid restoranilik graavilõhe

Gravlax  ehk graavilõhe on Põhjamaine roog lõhest, soolast, suhkrust ning tillist. See on eelroog, mida serveeritakse tavaliselt kas leiva ja isetehtud leivamäärdega või keedetud kartulitega. Graavilõhe on ka populaarne restoraniroog, mida mitmetes kohtades pakutakse. Mida paljud ei tea, on see, et selle valmistamine on ka kodustes tingimustes tegelikult ülimalt lihtne. Ettevalmistus võtab aega vaid 5-10 minutit ning suurem töö on lihtsalt vähemalt 24 tundi oodata, kuni kala külmkapis maitsestub.

Graavilõhe

graavilõhe retsept

Koostisained

  • 300-400 g lõhet
  • soola
  • pipart
  • pruuni suhkrut
  • tilli
  • 2 spl konjakit

Valmistamisõpetus

  1. Raputa lõhe peale 1 ilma kuhjata spl jämedat soola, vaba käega pipart ja 1 kuhjaga spl pruuni suhkrut nõnda, et nendest jääks lõhe peale jäme kord.
  2. Vajuta maitseained kinni ja keera kala korra teistpidi. Kõik mis lahti pudeneb, ära tagasi kala peale pane.
  3. Siis vala peale 2 spl konjakit ja raputa peale hästi palju hakitud tilli. Suru kõik kala sisse, pane kala peale midagi raskuseks ning aseta see 24-48 tunniks külmkappi. Aeg oleneb sellest, kui kuiva graavilõhe soovid.

Märkmed

  1. Serveeri graavilõhe kartuli ja tartar kastmega: haki väikesteks kuubikuteks täpselt sama palju värsket kurki kui marineeritud kurki. Lisa kurkide peale u 2-3 spl majoneesi ja sama palju paksu hapukoort või kui tahad kergemat varianti, siis Saarema maitsestamata jogurtit, sest see on õige konsistentsiga, teised on tartar kastme jaoks liiga vedelad. Siis pane maitse järgi soola ja pipart, lase seista.
  2. Kui teed suurtest kurkidest, siis lase lõigatud kurgil kausis seista ja vala tekkinud vesi ära või võta kurgilt osad seemned ära, muidu muutub kaste liiga vesiseks.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here