pelmeenid

Valmistamisaeg: 35 min

Küpsetamise aeg: 15 min

Kokku kuluv aeg: 50 min

 

Koostisained

  • 1 pakk wontoni taignalehti
  • 400g kanahakkliha
  • 4 tl sojakastet
  • 1 tl austri või kalakastet
  • 1 tl riivitud ingverit
  • 1-2 küüslauguküünt
  • pipart
  • 500-600ml kanapuljongit
  • rohelist sibulat või murulauku

Valmistamisõpetus

  1. Lisa kanahakklihale 3 tl sojakastet, purustatud küüslauku ja ingverit, austri või kalakastet, pipart ning sega korralikult läbi.
  2. Aseta hakkliha wontoni taignaruudu keskele (umbes teelusikatäis on piisav) ja voldi pelmeen korralikult kokku.
  3. Lase puljong keema ja keera kuumus vaiksemaks. Keeda pelmeene paar minutit ja pane potti korraga 1 portsjoni jagu, et need ei jääks üksteise külge. Keeda paar minutit ja tõsta serveerimis kaussidesse.
  4. Kui kõik pelmeenid on valmis, sega puljongisse 1 tl soja (soovi korral võib ka rohkem) ja maitsesta pipraga ning tõsta pelmeenidele. 
  5. Serveeri rohelise sibulaga.

pelmeenid

Hiinapärased pelmeenid kastmes

Retseptisahtli kokad ei lase ennast kehvadel ilmadel heidutada, ja pealegi üks parimaid igavuse peletamise viise on kokkamine. Sedapuhku otsustasime valmistada pelmeene, mis võib esialgu kõlada keeruliselt. Hiinapärased pelmeenid kastmes on perfektne mugavustoit, need maitsevad imeliselt ning nende valmistamine on lõbus ja huvitav.

pelmeenid

Pelmeenid on traditsiooniline toit, millel on pikk ja mitmekesine ajalugu, kuigi nende päritolu on hägune, on pelmeenid seotud paljude kultuuridega ning kõigil on oma versioon sellest toidust. Näiteks mõned ajaloolased usuvad, et need lõbusad taigna pallikesed võivad pärineda Mongoolia ja Hiina piirialadelt, kust need levisid edasi Kesk-Aasiasse, Venemaale ning teistesse naaberriikidesse. Mongoolias on pelmeenid tuntud nime all “buuz”, Hiinas “jiaozi” ja Kesk-Aasias “manti”. Pelmeenide valmistamise traditsioon kandus edasi põlvest põlve, eriti hästi levisid pelmeenid piirkondades, kus kliima oli külmem. Pelmeenide valmistamine oli suurepärane viis kasutada ära liha- ja köögiviljajääke, mis olid kõige sobivamad külmades tingimustes säilitamiseks. Tänapäeval on pelmeenid laialt levinud ja armastatud toit paljudes piirkondades. Nende täidised varieeruvad sõltuvalt kultuurist, kus neid valmistatakse, aga sama head on nad kõik.

pelmeenid

Kes tahab minna traditsioonilisemat teed pidi ja kasutada pelmeenide keetmiseks aurutit, siis ainuõige ost on bambusest auruti. Bambus on tuntud kui tulekindel materjal, seda muidugi õige töötlemise korral, sellegipoolest on bambus väga kuumuskindel. Just sellepärast võeti Hiinas esmakordselt see ka kasutusele. Parima valiku bambusest auruteid leiab kodu- ja köögitarvete poest Apelsin.

pelmeenid

Hiinapärased pelmeenid kastmes on tore ettevõtmine ja iga kodukokk peaks vähemalt korra elus proovima ka ise teha pelmeene. Roog sobib imeliselt nii lõuna- kui ka õhtusöögiks ja kindlasti üllatab, kas külalisi või pereliikmeid. Kuna lapsed on tihti toidu suhtes pirtsakad, siis pelmeenide puhul on lahendus lihtne. Nimelt on pelmeenid kosmonautide menüüs olulisel kohal, kuna oma kuju tõttu on neid kosmoses lihtne tarbida. Lisaks sellele seeduvad need hästi null gravitatsioonilises keskkonnas. Kui sobib kosmonautidele, siis sobib ka lastele.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here