Valmistamisaeg: 10 min
Küpsetamise aeg: 0 min
Kokku kuluv aeg: 8 h 10 min
Koostisained
10-le portsjonile
- Umbes 1 kg lõhefileed
- 2-3 spl soola
- 2 spl suhkrut
- umbes 2 tl pipart
- 2-3 spl viina
- 50 g hakitud värsket murulauku
- 10 greipi
- Maasikas
Valmistamisõpetus
- Maitsesta lõhefilee 2-3 spl soolaga.
- Lõika fileest umbes 120 g tükid ja maitsesta umbes 2 tl pipraga.
- Masseeri maitseained õrnalt kalasse.
- Vala kalale umbes 2-3 spl viina.
- Keera nahk ülespoole ja mässi kala küpsetuspaberisse.
- Lase kalal marineerida umbes 8 tundi.
- Puhasta ja viiluta greibid ning tükelda kala.
- Haki murulauk ja sega tükeldatud kalaga, lisa soola ning sega läbi.
- Tõsta tükeldatud lõhe greibi viilule ja kaunista maasikaga.
Lõhetartar
Miks süüa sushit, kui meil on olemas lõhetartar! Tõepoolest. Võrreldes sushiga kindlasti palju lihtsam valmistada ning näeb eriti peen välja. Sellist pidurooga pakutakse tavaliselt uhkemates restoranides, kuigi tegelikult võib igaühel meist valmida kerge vaevaga maitsev lõhetartar.
Valmistamine on äärmiselt lihtne. Salajaseks komponendiks oli meil ka tilgake viina. Kange alkohol toob kala maitse paremini esile ning aitab fileed veel pehmemaks muuta. Kindlasti ei tohiks viinaga ülemäära heldelt ringi käia, sest muidu võib kogu lõhe naturaalse maitse ära rikkuda.
Tsitruselised puuviljad ja lõhetartar on alati kokku käinud. Seda sellepärast, et tsitruseliste hapukas maitse sobib väga hästi kalatoitudega. Meie lahendasime selle nii, et viilutasime greibi ning kasutasime viile serveerimisalustena. Praktiline ning mugav, lisaks on sealt saadav happesus ning tsitruseline maitse just piisav. Sidrunit polnudki vaja. Greip tegi kogu vajaliku töö meie eest ära. Lisaks näeb ju selline serveerimise viis palju lahedam välja.
Lõhetartar oli meil peaaegu valmis, kuid tekkis küsimus, et kuidas seda kaunistada? Kuna kogu roog nägi nii värviline ja isuäratav välja, siis kaunistasime minimalistlikult. Panime peale mõned pikad rohelise sibula varred ning ka maasikaviilu. Värvid sobisid omavahel lihtsalt nii hästi kokku, et maasikat ei saanud kohe mitte panemata jätta.
Sellist rooga soovitame kindlasti pakkuda külalistele või siis, kui plaanis mõnda tähtpäeva tähistada. Roog valmib väga kiiresti ning küpsetamist ega praadimist ei ole vaja. Isegi kui mõni sõber külla hiljaks peaks jääma, siis saab sama maitsva kogemuse osaliseks, kui teised, kes õigel ajal sööma tulid. Head isu!