Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 20 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Koostisained
- 1 pakk Härmavilja Kullakesed sirgeid ja krõbedaid friikartuleid
- 300 gr loomahakkliha
- 1 keskmine sibul
- 2 spl hakitud peterselli
- 1-2 spl hakitud koriandrit
- 1 tl paprikapulbrit
- 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 0,5 tl jahvatatud musta pipart
- soola
- 2 tl oliiviõli
- 2tl sidrunimahla
- 1 tl külma vett
- 6 puidust grillivarrast
Tzatziki kasteme koostisained
- 1/3 keskmisest kurgist
- 1 tl persilladet
- 1 tops 250gr kreeka jogurtit
- soovi korral veidi hakitud münti
- sool
- pipar
- 1 tl oliiviõli
Valmistamisõpetus
- Eelsoojenda ahi 220 kraadini.
- Haki sibul väikesteks kuubikuteks, lisa kõik komponendid hakklihaga kaussi ja sega omavahel hästi kokku. Jaga segu 6-ks ning vajuta käe vahel ümber varda.
- Laota kullakesed ahjuplaadile, raputa peale veidi soola ning aseta ahju.
- Teise ahjuplaadi peale kartulite alla paiguta vahedega kebabivardad.
- Küpseta 15-20 minutit või kuni tulemus on kuldpruun. Kebabi võib praadida ka pannil.
- Kastme tegemiseks riivi kurk ja pigista vesi välja.
- Sega kõik kreeka jogurtiga ja lase enne serveerimist veidi seista.
Kebab friikartulitega
Priskete jõulupraadide periood on mööda saanud ja talve selgroogki murtud – nüüd on paras aeg hakata taas suvisema hõnguga toite valmistama.
Millegipärast on mul viimasel ajal isutanud välismaisete ja eriti Lähis-Ida maitsete järele. Tuleneb see lõputust pandeemiakriisist ja sellega seonduvalt minu suurest igatsusest reisimise vastu, sombustest talveilmadest või hoopis millestki muust, kes teab.
Igatahes võtsin ette väikese sisereisi maakoju ja leidsin end taaskord nuputamas, mida teha kiirelt ning mugavalt tervele perele õhtusöögiks. Võtsin kaasa hakklihamaterjali ja nii sündis idee see kebabiks vormida. Kebab seostub mulle reeglina restoranides söömisega, aga kuna see väljas käimine praegusel ajal on rohkem nagu tabuteema ja wolti-bolti peale ei taha ka pidevalt raha kulutada, miks mitte kebab ise valmistada. Pealegi, siin maal mul selliseid ahvatlusi õnneks pole ka!
Kusjuures kebab käib väga lihtsalt. Praktiliselt on tarvis hakkliha maitsestada ja voolida seejärel varda otsa. Maitsestamiseks oli mul kodus juhtumisi kõik vajalik olemas – koriandrit ja peterselli olin enne maale suundumist värskelt kaasa võtnud, aga tihtipeale on mul sellisteks puhkudeks maitsetaimi ka ette sügavkülmutatud. Siis on alati midagi roogade sisse panna.
Tõttöelda olen kriisi tõttu juba varasemalt sügavkülma erinevatest külmutatud toiduainetest täis varunud – näiteks leidub mul seal alati käepärast paar pakki Härmavilja kullakeste friikartuleid, et poleks pidevalt poodi rahva sekka ronimist.
See on eriti hea siis, kui viibite linnaasulast väljas, nagu mina parasjagu – poed on kaugel ja pole ka e-poe võimalust. Friikartuleid on kerge suures koguses valmistada ja need on liha kõrvale ideaalseks kaaslaseks. Kogu pere saab kiirelt ja korralikult toidetud ja ilmselt ükski laps ka söögi üle ei kurda!
Friikartulid ja kebabi panin ahju samaaegselt – kebab allpool ja friikartulid ülemisel astmel. Seniks, kuni friikartulid ja kebab ahjus küpsesid, segasin kõrvale ühe lihtsa, ent vitamiinidest pakatava rohelise salati ja Tzatziki kastme. Külmkaste sobib dipitamiseks nii kebabi kui ka friikate puhul!
Kuna maailm on praegu veel üsna kinni, tuleb maailm ise koju tuua. Seega kui tahad Sinagi end tunda korra nagu koroonaeelsel ajal ühes mõnusas Türgi restoranis toiduelamust nautimas, proovi kodune kebabitegu ära!