Valmistamisaeg: 30 min
Küpsetamise aeg: 30 min
Kokku kuluv aeg: 1 h
Koostisained
4-le
- 500 g Frank Kutteri kodust hakkliha segu (50% sealiha, 50% veiseliha)
- 2 tl neitsioliiviõli
- 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 1,5 tl jahvatatud paprikat
- 0,5 tl suitsutatud paprikapulbrit
- soola ja pipart
- 8 pikemat puutikku
Kaste
- 150g maitsestamata kreeka jogurtit
- 1 väiksema sidruni mahl
- 1 väiksem küüslauguküüs
- peotäis värsket münti
- 1 tl neitsioliiviõli
- näpuotsaga suitsutatud paprikapulbrit
Köögiviljad grillile
- 2 keskmist paprikat
- 1 keskmine suvikõrvits
- 200g peeneid krõmpsuvaid porgandeid
- 100g puhastatud šampinjone
- 1 suurem punane sibul
Serveerimiseks
- Pita sai
Valmistamisõpetus
- Sega hakkliha ja maitseained korralikult läbi ja jaga 8-ks ühesuguseks portsjoniks.
- Pressi segu ümber varda/tiku ja pintselda üle neitsioliiviõliga.
- NB! Leota puutikke enne valmistama hakkamist vees,et need ei süttiks grillil!
- Küpseta kebabi grillil umbes 10 minutit neid 3-4 korda keerates või kuni kebab on täiesti läbi küpsenud.
Kaste
- Tükelda münt ja sega kreeka jogurti ,sidrunimahla ja oliiviõliga.
- Lisa purustatud küüslauk ja maitsesta soola ning pipraga.
- Sega kõik läbi.
Kebab pita saia ja grillitud köögiviljadega
Mõnusa grilliõhtu pearoaks osutus kebab pita saia ja grillitud köögiviljadega, sest alati ei pea olema grillil lihakäntsakas. Seetõttu otsustasid Retseptisahtli kokad hoopis kebabi kasuks. Tagantjärgi saab tõdeda, et otsus oli õigustatud, sest antud roog viib keele alla ka kõige rangemal toidukriitikul. Kebabi valmistamine on lõbus ja huvitav, kui tavaliselt eestlane piirdub lihakäntsaka marineerimise ja grillimisega, siis kebabi puhul on protseduur teistsugune. Meie kokad ei lasknud ennast heidutada ning tulemus oli meeliülendav.
Täpseid detaile kebabi päritolu kohta on keeruline kindlaks teha, kuna erinevad kultuurid ja piirkonnad on omaks võtnud sarnaseid toiduvalmistamise meetodeid ja retsepte. Eestlastena tunneme kebabi kui kiirtoitu, siiski on see üldine termin, mis viitab mitmetele liharoogadele. Kõige tuntum kebabi tüüp on tõenäoliselt Türgi päritolu šašlõkk, mis koosneb marinaadis leotatud ja vardasse torgatud lihast, mida seejärel grillitakse avatud tulel. Kebabi retseptid võivad erineda sõltuvalt piirkonnast ja kultuurilisest taustast. Lisaks traditsioonilisele lihale võib kebabi valmistada ka kanast, lambast, kalast või isegi köögiviljadest. Liharoog on kogunud populaarsust tänavatoidu kultuuris, lisaks traditsioonilise valmistamisviisile on välja töötatud kaasaegsed variatsioonid, nagu rullkebab või kebabi burger. Kebab on saanud populaarseks üle kogu maailma ning tänaseks on muutunud rahvusvaheliselt tuntuks ja armastatud toiduks.
Eesti põllumajanduse ajaloolises südames, Rapla külje all Kehtna-Nurme külas asub kodumaisel kapitalil põhinev ja perefirmast alguse saanud lihatööstus Frank Kutter. Kasutasime Frank Kutteri kodust hakklihasegu, mis koosneb 50% sealihast ja 50% veiselihast. Tegemist on väga kvaliteetse tootega, mille maitse on puhas, hõrk ja mahlane. Frank Kutteri tervikretsept on lihtne: liha tuleb võimalikult vähe töödelda ning peamiselt kasutatakse kodumaist sealiha ja toorainet. Frank Kutter on hea valik neile, kes otsivad kvaliteetset ja kodumaist toodet. Hakklihasegu on saadaval Viimsi Lihapoes.
Cono Sur Bicicleta Reserva Cabernet Sauvignon
Korralik pearoog nõuab enda kõrvale korralikku veini, seetõttu valisid Retseptisahtli kokad välja ühe tõelise Tšiili klassiku – Cono Sur Bicicleta Reserva Cabernet Sauvignon. Veini iseloomustab sügav punane värvus ning mustsõstrane ja vürtsine aroom. Cono Sur Bicicleta Reserva Cabernet Sauvignon on maitselt täidlane, elegantne ja tasakaalustatud. Veini lõppakord on pikk, meeldivalt vürtsikas ja harmooniline, mis teeb sellest veinist imelise kaaslase liharoogadele.
Cono Sur Bicicleta Reserva Cabernet Sauvignon pärineb Vina Cono Sur S.A. veinimajast, mis asutati 1993. aastal Tšiilis. Nende missiooniks on luua veine, mis kajastavad Tšiili ainulaadset maa ja kliima potentsiaali ning väljendavad tõelist lõunapoolse piirkonna olemust. Veinimaja keskus asub Tšiili pealinnas Santiagos, kuid nende viinamarjaistandused paiknevad erinevates Tšiili piirkondades, sealhulgas Colchagua, Maipo ja Casablanca orgudes. Veinimaja jälgib hoolikalt oma viinamarjaistanduste ja tootmisprotsesside mõju keskkonnale ning ei kasuta keemilisi aineid, et säilitada looduslikud omadused oma taimedes ja maastikus. Nende veinivalik on mitmekülgne, sealhulgas toodetakse nii punaseid, valgeid, roosasid kui ka vahuveine. Vina Cono Sur S.A. on pälvinud mitmeid auhindu ja tunnustusi oma veinide eest, nende pühendumus kvaliteedile ja autentsele maitsele teeb neist ühe juhtiva veinimaja Tšiilis.
Kebab pita saia ja grillitud köögiviljadega võib esialgu kõlada nagu paras ettevõtmine, aga Retseptisahtli kokad garanteerivad, et tegemist on tõelise üllatajaga. Suvine päike, grilli kuumus ja hea seltskond, see kombo lausa nõuab enda kõrvale pearooga, mis üllataks kõiki. Kebab pita saia ja grillitud köögiviljadega pakub just seda, kõrvale veel Cono Sur Bicicleta Reserva Cabernet Sauvignon ja õhtu võib alata!
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.