kiluvõileib Retseptisahtel

Valmistamisaeg: 30 min

Küpsetamise aeg: 0 min

Kokku kuluv aeg: 30 min

Kui nälg kipub näpistama, on võileib kiire lahendus – paari kärme liigutusega saab eine või vahepala valmis ning mure murtud. Lihtne, eks?

Meie aga mõtlesime, et teeks hoopis ühe erilise võileiva! Sellise, mis sobiks eelroa või snäkina peolauale panna ja külalised heakskiitvalt mõmisema paneks.

Eelseisva vabariigi aastapäeva vaimus valisime võileiva peamisteks koostisosadeks kartuli, kilu ja mõnusa tumeda leiva. Moosisibul ja hapukoore kaste nõuavad küll pisut rohkem nikerdamist, kuid tulemus on seda väärt! Väikeste kavalate nippidega sai tavalisest kiluvõileivast üks väga eriline suutäis. Meie laualt kadus see traditsioonilistest maitsetest inspireeritud võileib imekiiresti!

Elavat kõneainet pakkusid värsked redise idandid, mida me võileivale enne serveerimist peale puistasime. Väikesed rediseidud näevad võileival vahvad välja ning idude tugev redise maitse mõjub ootamatult. Idud on hea nipp lisada võileivale erinevaid maitseid, sest iga taime idul on konkreetsele taimele iseloomulik maitse – redise idudel redise maitse, oa idul oa maitse jne! Lisaks sellele on idudes mõõtmatult palju igasugu kasulikke aineid ja vitamiine.

Elevust tekitas ka sinine kartul, mis iseenesest maitseb nagu kartul ikka, kuid näeb hoopis põnevam välja. Soovitame kindlasti ka vabariigi aastapäeval seda võileiba serveerides kasutada siniseid kartuleid – koos musta leiva ja valge hapukoorekastmega loob see eelroog pidupäeva laual just õige meeleolu. Tõeline klassika, uues kuues!

kiluvõileib retsept

Koostisained

  • mistahes tera – või koorikleib
  • pool pakki kilu
  • 2 sinist kartulit
  • redise idud
  • tüümian
  • murulauk
  • vutimune
  • moosisibul (vett, oliiviõli, sibul, soola, pipart, mett, mustsõstrasiirupit, sidrunimahla)
  • hapukoore kaste (sool, pipar, maitseroheline, roheline sibul, paks hapukoor)

Moosisibul

Haki 1 keskmisest suurem punane sibul. Pane see potti koos 2 spl vee ja 2 spl oliiviõliga. Lase keema. Seejärel lisa pool tl soola, näpuotsatäis pipart. Kui sibul hakkab värvi kaotama, lisa 1 spl mett, 2 spl mustsõstrasiirupit ja 1 spl sidrunimahla. Seejärel jahuta.

Hapukoorekaste

Sega omavahel sool, pipar, maitseroheline, hakitud roheline sibul ja paks hapukoor.

Võileib

  1. Keeda kartulid. Lase neil veidi jahtuda ning lõika viiludeks.
  2. Keeda vutimune 2 minutit. Seejärel lase need külma vee alt läbi ja koori ettevaatlikult, sest muna on seest vedel ja koor tuleb raskelt ära.
  3. Kasuta koorikleival alumist osa. Lõika kaarjad osad ära ja tee leib võimalikult neljakandiliseks. Võid teha ühe pika leiva või ka üksikud leivad.
  4. Seejärel hakka tooraineid leiva peale laduma. Alusta kartulist ja kiludest, seejärel lisa vutimunad ning moosisibul. Kõige peale jäta hapukoore kaste, redise idud ning tüümian. Lõika peale veel veidi murulauku.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here